Conflictul din Ucraina il impinge pe Barack Obama spre un razboi direct cu Rusia, chiar daca multa vreme a incercat sa evite acest moment, dar situatia devine din ce in ce mai clara.

Aceasta perspectiva pare ca prinde contur, in contextul in care Statele Unite au acuzat in mai multe randuri fostul inamic din Razboiul Rece, Rusia, ca trimite trupe in uniforme neinsemnate peste granita, in estul Ucrainei, pentru a-i ajuta pe separatistii care lupta impotriva fortelor ucrainene, noteaza CNN.

In conditiile intensificarii ofensivei separatistilor prorusi in estul Ucrainei, Obama se confrunta cu o dilema: sa furnizeze sau nu arme ucrainenilor? Casa Albaanalizeaza posibilitatea trimiterii de armament defensiv fortelor ucrainene, inclusiv arme letale, precum si sisteme anti-tanc si anti-mortiere.

Ashton Carter, principalul candidat pentru postul de Secretar al Apararii al SUA, a declarat ca sprijina ideea furnizarii de arme Ucrainei.

„Trebuie sa-i ajutam pe ucraineni sa se apere”, a transmis Carter la o reuniune a Congresului american, precizand ca are in vedere trimiterea de arme letale.

Cea mai grava confruntare Est-Vest de la Razboiul Rece incoace

O astfel de masura ar putea reprezenta cea mai grava confruntare Est-Vest de la Razboiul Rece incoace, precum si inceputul unei noi si imprevizibile etape.

Intr-adevar, Washingtonul ar trimite arme pentru a fi utilizate impotriva fortelor ruse, intr-un moment in care Kremlinul este din ce in ce mai ostil Occidentului si a demonstrat pana acum ca este pregatit pentru a transforma ostilitatea in confruntare.

In acest moment, nu exista nicio garantie ca furnizarea de armament american, sofisticat, ar fi un pas decisiv care ar opri ambitiile expansioniste ale lui Vladimir Putin, liderul din ce in ce mai izolat si greu de citit al Rusiei.

In ceea ce ar putea fi interpretat drept un semnal pentru ca Ashton Carter sa faca un pas inapoi, comandantul sef al NATO, generalul american Philip Breedlove, a declarat intr-un interviu pentru Associated Press ca trimiterea de arme defensive fortelor ucrainene ar putea provoca „un raspuns mai strident al Rusiei”. La randul sau, secretarul de presa de la Casa Alba, Josh Earnest, a avut o iesire publica care a fost interpretata ca o „mustrare” dupa declaratiile lui Carter. Earnest a subliniat ca „o decizie ca aceasta se va lua de catre comandantul-sef”, amintindu-i astfel unde se afla puterea de decizie in materie de securitate.

De ce au SUA nevoie de Rusia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.