Acasă Stirile zilei Stiinta Scenariu apocaliptic pe Pamant! Impactul a pulverizat muntii

Scenariu apocaliptic pe Pamant! Impactul a pulverizat muntii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu totii stim ca disparitia dinozaurilor a fost cauzata cel mai probabil de un meteorit de 10 km in diametru, care s-a ciocnit cu Pamantul acum aproximativ 65 de milioane de ani.

Insa, se pare ca acest impact devastator a fost nimic pe langa ceea ce s-a intamplat pe Terra dupa ce un asteroid de dimensiuni gigantice a lovit Pamantul cu miliarde de de ani inainte.

O echipa de cercetatori din Australia sustine ca a gasit dovezi ale unui impact apocaliptic intre Terra si un asteroid cu o lungime intre 20 si 30 de kilometri care s-a produs in urma cu 3,46 miliarde de ani in urma.

„Acest impact a declansat probabil seisme cu magnitudinea mult mai mare decat cea a cutremurelor terestre obisnuite, a declansat valuri tsunami uriase si a facut sa se prabuseasca munti. Materialul pulverizat in urma impactului s-a raspandit la scara globala”, a precizat Andrew Glikson, cercetator la Institutul Planetar din cadrul Australian National University, noteaza observator.

Oamenii de stiinta au descoperit in nord-vestul Australiei o importanta colectie de sferule, mici particule de sticla rezultate din materia vaporizata la temperaturi extreme, descoperire ce demonstreaza ca in perioada de tinerete a planetei noastre a existat un impact cu un asteroid masiv. Particulele de sticla descoperite sunt imprastiate printre sedimente oceanice vechi de aproximativ 3,46 miliarde de ani.

Acest impact corespunde unei perioade de timp in care Luna a trecut printr-un bombardament intens cu asteroizi, urmele acestor impacturi frecvente fiind vizibile si astazi pe suprafata sa.

„Locul exact unde s-a produs impactul dintre acest asteroid si Pamant ramane un mister. Orice cratere din acea perioada de timp au fost distruse de activitatea vulcanica si de miscarile tectonice”, conform lui Glikson.

Andrew Glikson si-a petrecut ultimii 20 de ani cautand cratere de impact extrem de vechi. Pana in prezent a descoperit 17, insa nu este multumit, fiind convins ca exista sute de astfel de cratere care nu au fost inca descoperite.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos