Acasă Sanatate Scapa de pofte in cinci pasi! Totul e in mintea ta!

Scapa de pofte in cinci pasi! Totul e in mintea ta!

Iti e pofta de ciocolata, spre exemplu? Chiar daca nu iti era, cand ai inceput sa citesti automat ti s-a facut pofta. Nu-i asa? Cum te-ai simti daca ai lua o bucatica? Hmm… Ce se intampla cu corpul si cu mintea ta in acel moment? In cazul in care credeti ca sunteti dependent de ea, aveti dreptate!

Studiile au gasit mai multe motive diferite pentru care oamenii cer anumite alimente. Unele implica evolutia noastra ca oameni, altele sunt legate de viata moderna. Spre exemplu, avem tendinta de a astepta cu nerabdare unele alimente chiar atunci cand nu le avem, in special in timpul dietelor, noteaza Mind Body Green.

Un studiu recent a implicat mai multi participanti la o dieta simpla. Apoi li s-a cerut sa-si imagineze un produs alimentar pe care il asteapta, de obicei, cu nerabdare – cum arata, ce gust si miros are – in timp ce activitatea creierului era masurata. In momentul in care oamenii s-au gandit la acele alimente, zonele creierului strans legate de dependenta de droguri s-au aprins.

Cum scapi de aceasta dependenta? Iata 5 sfaturi care te-ar putea ajuta:

MEDITATIE TOTALA

Un studiu recent a aratat faptul ca un program de meditatie de 7 saptamani conceput pentru a face participantii sa accepte si sa lucreze cu poftele lor i-au scapat de obsesia pentru acele alimente.

DISTRAGEREA

Un alt studiu a aratat ca doar gandindu-te la altceva a fost o activitate preferata si suficienta pentru a ajunge la creier cu scopul de a opri gandurile legate de pofta.

EXERCITIUL

O plimbare vioaie de 15 minute este suficienta pentru a simti nevoia de a manca un alt baton de ciocolata. La doar 15 minute!

POSTUL

Trebuie remarcat faptul ca postul este diferit de dieta care contribuie in mod efectiv la pofte. Dar atat postul scurt cat si cel lung au redus considerabil poftele si dorintele pentru un aliment.

REDUCEREA STRESULUI

In cadrul unui studiu li s-a dat oamenilor produse alimentare diferite in care aveau optiuni sarate, dulci si usoare. Apoi li s-a spus ca trebuie sa tina un discurs in fata multimii dupa masa. Ce crezi? Oamenii care au crezut ca vor tine discursul au mancat mult mai multe mancaruri nesanatoase.