Acasă Politic Scandal pe legea retrocedării

Scandal pe legea retrocedării

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

UDMR  şi minorităţile nu sunt de acord cu proiectul de lege privind casele naţionalizate.

 

 

 

Scandal în sânul coaliţiei de guvernare pe tema legii retrocedării caselor naţionalizate.

Liderii coaliţiei nu au reuşit să se pună de comun acord asupra acestui proiect de lege, întrucât UDMR şi minorităţile s-au opus actului normativ.

În schimb, PDL vrea adoptarea legii retorcedărilor în forma propusă de Guvernul Ungureanu.

Potrivit proiectului de lege propus de Guvernul Ungureanu, foștii proprietari de imobile naționalizate vor primi doar 15% din valoarea imobilului și suma asta o vor încasa pe o perioadă 10 până la 12 ani.

Cei care nu depun dosarul de revendicare în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, sunt decăzuți din drepturi.

Proiectul de lege, realizat de Guvernul României, urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.

Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin acordarea în natură a proprietăţii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.

Modificările sunt avansate de Guvern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.

Guvernul a decis, la mijlocul lunii martie, să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, conform unei verificări efectuate de Ministerul Finanţelor.

 C.M.I.