Acasă Stirile zilei Savantii au creat primul ochi artificial inspirat de structura organului vizual al...

Savantii au creat primul ochi artificial inspirat de structura organului vizual al mustei drosofile! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii europeni au creat primul ochi artificial inspirat de structura organului vizual al mustei drosofile, care ofera o vedere panoramica fara distorsiuni.

Ochii cu fatete permit mustelor si altor artropode sa capteze simultan miscarile rapide efectuate in mai multe directii.

Eforturile facute pentru crearea unui astfel de ochi artificial s-au lovit de dificultatea de a alinia cu o precizie extrema un ansamblu de fotosenzori si de microobiective pe suprafata curbata la 180 de grade a unei foi confectionate dintr-un plastic elastic, au explicat oamenii de stiinta.

Ei au putut sa depaseasca aceasta problema concepand un ochi compus din trei straturi de obiective microscopice, o antena care reactioneaza la lumina si care imita circuitele neuronale din creierul mustelor si un circuit imprimat suplu care permite programarea felului in care sunt tratate semnalele luminoase.

Prototipul, denumit CurvACE (Curved Artificial Compound Eye) produce o vedere panoramica fara distorsiune, de inalta rezolutie, capabila sa se adapteze la diferitele intensitati luminoase din mediul inconjurator.

Potrivit creatorilor sai, acest ochi ar putea avea aplicatii in sistemele de detectare in trei dimensiuni, in care rapiditatea este cruciala, cum ar fi sistemele construite pentru a evita coliziunile la sol si in aer.

Prototipul incearca sa imite cat mai bine vederea mustelor, care se bazeaza pe un ansamblu de imagini multiple, permitand urmarirea miscarilor infime, oferind in acelasi timp un camp de vedere larg si o profunzime a campului mai mare decat aceea pe care o permite ochiul uman si orice camera video actuala, oricat ar fi aceasta de perfectionata.

Daca doi astfel de „ochi electronici” sunt atasati spate in spate, se obtine o vedere de 360 de grade.

CurvACE echipeaza deja cativa roboti aerieni si ar putea avea numeroase utilizari, precum camerele din sectorul supravegherii video si al securitatii.

CurvACE a fost conceput de cinci echipe de cercetatori europeni provenind in special de la Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne (Elvetia) si de la Institut des Sciences du Mouvement, afiliat Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), din Franta.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos