Un tratament miraculos ar putea schimba in bine viata a milioane de bolnavi diagnosticati cu cancer.

Cercetatorii americani au descoperit un cod prin care se pot reprograma celulele canceroase: din maligne ele pot deveni benigne. Metoda revolutionara de a stopa cancerul a fost inventata la Mayo Clinic din statul american Florida.

In cadrul unui studiu de laborator, savantii americani au reusit sa transforme celule tumorale, responsabile de cancer mamar si de vezica urinara, astfel incat sa devina benigne. Ei considera ca si alte tipuri de cancer ar putea fi vindecate cu ajutorul acestei metode revolutionare, deoarece au descoperit un fel de „cod“ sau „software biologic“ care stopeaza cancerul, scrie Adevarul.

Noua metoda se afla inca in stadii incipiente de testare, insa creatorii ei spun ca aceasta descoperire ofera speranta bolnavilor de cancer din lumea intreaga, ale caror vieti ar putea fi salvate in viitor.

Spre deosebire de medicamentele anticancer conventionale, care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase, studiul cercetatorilor americani a vizat „dezarmarea“ acestor celule, pentru a le face sa redevina inofensive.

Cercetarea a avut la baza o proteina denumita PLEKHA7, care ajuta celulele sanatoase sa se grupeze si sa se lipeasca intre ele. Studiul savantilor de la Mayo Clinic Florida a aratat ca aceasta proteina lipseste sau functioneaza deficitar in cazul mai multor tipuri de cancer.

Atunci cand se intampla acest lucru, o serie de factori genetici cu rol-cheie in interiorul celulelor se amesteca intre ei si celulele respective devin canceroase. Echipa americana, coordonata de cercetatorul Panos Anastasiadis, a reusit sa reseteze acele instructiuni genetice, stopand in acest fel dezvoltarea cancerului. Testele de laborator, realizate pe celule umane, au demonstrat faptul ca acele celule tumorale, provenind de la pacienti cu cancer mamar si de vezica, au redevenit „normale“.

„Experimentele preliminare pe forme de cancer agresive sunt intr-adevar promitatoare”, explica autorul principal al studiului, dr. Panos Anastasiadis. Coordonatorii studiului considera ca noua metoda va putea fi aplicata si in cazul altor tipuri de cancer, cu exceptia celui cerebral si al sangelui.

Metoda, care nu a fost testata inca pe oameni, ar trebui sa fie eficienta insa in cazul cancerului pulmonar, unul dintre cele mai letale tipuri de cancer. Studiul a fost publicat in revista Nature Cell Biology.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.