Acasă Life Dezvoltare Personala Sase actiuni care iti golesc portofelul! Vezi ce trebuie sa faci ca...

Sase actiuni care iti golesc portofelul! Vezi ce trebuie sa faci ca sa nu ajungi lefter!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sa rezolvi problemele de ordin financiar iti va fi foarte greu atunci cand nu ai nici cele mai mici idei despre cum sa iti gestionezi banii. Chiar daca ai cele mai bune intentii si un plan bine pus la punct, faptul ca arunci bani in stanga si dreapta nu iti va aduce succes.

De exemplu, vrei sa scapi de datorii, insa in acelasi timp sa petreci alaturi de prieteni in localuri scumpe, putine sunt sansele ca vei reusi. Hai sa iti spun ce actiuni sa eviti pentru a putea gestiona corect banii si pentru a nu ajunge lefter.

1. Cheltuieli „emotionale”

Shopping-ul este pentru unii terapie impotriva stresului acumulat pe parcursul zilelor. insa, aceste cheltuieli emotionale de fapt nu sunt nici de un ajutor. Din contra, iti creaza probleme. Emotiile culminante din timpul cumparaturilor trec si te lasa cu o senzatie inexplicabila, cu portmoneul gol si o multime de lucruri de care nu ai nevoie.

Pentru a evita cheltuielile nesabuite, stabileste-ti cateva reguli. De exemplu: fa o lista cu lucrurile de care ai nevoie si doar pe acelea sa le cumperi atunci cand esti intr-o stare linistita, dar nu ingrijorat sau trist. Obliga-te sa astepti 24 de ore inainte de a face o cumparatura neplanuita.

2. Dai bani cu imprumut

Sa intinzi o mana de ajutor si sa imprumuti o anumita suma de bani rudelor sau prietenilor este, desigur, un gest frumos. insa acest gest iti aduce o gaura in buget si in relatia cu cei apropiati. Cu timpul ai putea ramane si fara bani si fara prieteni.

Gaseste o metoda de a solutiona problemele prietenului tau fara sa-i dai banii tai. De exemplu ai putea sa il duci pana la munca, in timp ce masina lui se afla la auto-service.

insa chiar daca vrei sa oferi bani, ofera-i ca un cadou. Nu te vei simti vinovat daca vei vedea ca prietenul tau isi cumpara haine noi in loc sa-ti intoarca datoria. Daca nu iti poti permite un asemenea cadou, nu da bani cu imprumut.

3. Sa platesti permanent contul

Sunt oameni care se simt mandri atunci cand platesc cina prietenului sau pune la toata gasca de baut. insa daca esti plin de datorii si platesti tuturor contul, trebuie sa incepi sa-ti faci griji.

Dupa ce vei inceta sa faci asta, relatia voastra va suferi o schimbare. Mai mult decat atat: iti va fi greu sa intelegi daca acesti oameni au mers cu tine la cina pentru ca sa petreaca frumos timpul sau pentru ca stiu ca tu le vei achita nota de plata. Vrei dovezi? intreaba pe cineva care a castigat la loterie cati prieteni vechi i-au ramas dupa un an de la castig.

4. Sa compari situatia ta financiara cu veniturile altora

Multi echivaleaza succesul cu numarul de etaje al casei sau marca automobilului, insa e o evaluare gresita. Casele mari si masinile scumpe demonstreaza faptul ca oamenilor le place sa cheltuie multi bani, dar nu cati bani au in realitate.

Daca vecinul tau poate sa-si cumpere o masina de teren, de ce tu nu ai putea? insa tine minte un lucru: majoritatea oamenilor cheltuiesc mai mult decat castiga.

Pentru a evita o astfel de viata, pune-ti intrebarea:  ce este mai important pentru tine? Doar pentru tine. Pune-ti un scop si gandeste-te cum iti vezi viata peste 5, 10, 20 sau 50 de ani. Probabil iti doresti o casa mare intr-un anumit loc sau sa-ti traiesti batranetile  fara griji financiare. Dupa ce ai inteles ce iti doresti si ce este mai important pentru tine, decide cum iti vei cheltui banii pentru a-ti realiza scopurile. Sa cheltuiesti banii pentru a fi in rand cu cineva sau sa strangi banii pentru a-ti realiza visele?

5. Sa traiesti de la salariu la salariu

In fiecare luna trebuie sa achiti facturile, sa cumperi lucrurile de prima necesitate, iar cu restul banilor sa cheltui asa cum gandesti si vrei tu. S-ar putea sa-ti cheltuiesti salariul fara sa pui un ban de-o-parte. Iar asta inseamna ca nu vei avea bani pentru zile negre, in situatii de urgenta, iar la sfarsitul carierei nu te asteapta o batranete fericita.

Cum sa eviti asta? in fiecare luna trebuie sa iti stabilesti un anumit buget, care sa fie vizate si situatiile exceptionale. O regula foarte importanta ar fi: fondul tau pentru zilele negre sa fie egal cu suma pe care o cheltui timp de 6 luni in care sa faci economii.

6. Ignori realitatea

Daca nu iti verifici cartea de credit sau contul in banca, inseamna ca traiesti pe un vulcan, gata sa erupa in orice moment. Daca vei ignora problemele, ele nu vor disparea.

Unica metoda prin care ai putea evita aceasta greseala este sa analizezi problema si sa identifici un plan pentru a o solutiona. A venit timpul sa fii responsabil, dar nu sa traiesti pe propria piele consecintele inactiunilor tale. Cere ajutorul unui prieten, unui membru al familie, a unui consultant financiar pentru a evolua obiectiv situatia ta financiara si pentru realizarea unui plan pentru a o imbunatati. Pentru a trece la actiuni, analizeaza si istoria creditelor tale, a datoriilor si a cheltuielilor lunare. Asta este primul pas pentru a face fata provocarilor. Doar atunci vei putea privi adevarul in ochi si iti vei putea controla banii fara alte griji, arata dozadesucces.