Acasă Multimedia Fotogalerie SAPTE filme terifiante la 15 ani de la MINERIADA DIN 1999!

SAPTE filme terifiante la 15 ani de la MINERIADA DIN 1999!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

MINERIADA DIN 1999. La 4 ianuarie 1999, peste 15000 de mineri ai Companiei Nationale a Huilei din Valea Jiului au declansat un protest, ca raspuns la deciziile guvernului de a nu fi crescute salariile minerilor si de inchidere a unor mine nerentabile.

Guvernul refuza solicitarile minerilor,iar acestia ameninta cu venirea la Bucuresti. Mai multe trupe de jandarmi intra in defileul Jiului, construind baricade pe sosea, inclusiv prin detonarea stancilor, in incercarea de a bloca accesul minerilor. La 15 ianuarie 1999 Judecatoria Petrosani declara ilegala greva minerilor, iar la 18 ianuarie Miron Cozma decide inceperea „Marsului spre Bucuresti”.

Rand pe rand, baricadele si barajele ridicate de fortele de ordine erau inlaturate si nimic nu arata ca minerii pot fi opriti. Guvernul a decis inchiderea traficului feroviar pe Valea Oltului, iar pe Autostrada Bucuresti – Pitesti au fost grupate dispozitive de jandarmi. In data de 21 ianuarie 1999, fortele de ordine, peste 2000 la numar, s-au confruntat cu cei peste 15000 de mineri, campul de lupta fiind comuna Costesti din judetul Valcea. In urma confruntarii, peste 1500 de jandarmi sunt luati prizonieri, iar coloana de mineri isi continua marsul spre Ramnicu-Valcea. Aflat in fata unui conflict fara precedent, Primul Ministru Radu Vasile accepta dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la manastirea Cozia, la 22-23 ianuarie. In urma acestei intalniri a fost incheiata „Pacea de la Cozia”, un acord in care Guvernul convenea respectarea revendicarilor minerilor, neinchiderea minelor Dalja si Barbateni si neinceperea urmaririi penale impotriva liderilor minerilor.

7. Mineriada ianuarie 1999

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

PARTEA 4

 PARTEA 5

PARTEA 6

PARTEA 7

PARTEA 8

PARTEA 9

PARTEA 10