Acasă Timp liber Spiritualitate Sa nu te casatoresti cu aceste persoane daca vrei sa nu-si ia...

Sa nu te casatoresti cu aceste persoane daca vrei sa nu-si ia Dumnezeu mana de pe tine!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gradele de rudenie care opresc de la casatorie.  Daca se face o casatorie intre grade de rudenie spirituala, adica prin botez si cununie si parintii fetei au fost de acord cu acea casatorie, e adevarat ca va cadea blestem peste restul familiei fetei?

Parintele Nicolae Tanase: Dar nu este vorba de blestem, este vorba de faptul ca Dumnezeu isi ia mana de pe respectivul care a facut aceasta nelegiuire. Pentru ca familia respectiva are grad de rudenie trebuie imediat sa se desparta. Este posibil ca Dumnezeu, din iubire, sa lucreze prin celalalt. Daca te pedepseste Dumnezeu pe tine, nu e mare problema, dar daca te pedepseste prin copiii tai, e cam grav.

Gradele de rudenie sau rudeniile sunt de patru feluri:

A.1. Rudeniile de sange ( consangenitate ) in linie dreapta, care se opresc de la casatorie la infinit. Consangenitatea in linie dreapta se imparte in doua :

a. In linie dreapta suitoare, adica, tata- bunic – strabunic etc.
b. In linie dreapta coboratoare, adica tata -fecior – nepot -stranepot etc.

2. Rudenii de sange in linie colaterala, care se opresc de la casatorie pana la al saptelea grad inclusiv. Fratii de o mama sunt de gradul II de rudenie; verii primari sunt de gradul IV de rudenie; verii al doilea sunt in gradul VI de rudenie si nu se pot casatori unii cu altii; verii al treilea sunt in gradul VIII de rudenie si acestia au voie sa se casatoreasca intre ei.
Fratii si verii de tata vitreg sau mama vitrega, nu se pot casatori intre ei tot pana la gradul VIII inclusiv. In cazuri de nedumerire se cere sfatul si dezlegarea episcopului locului.

B. Rudenii prin incuscrire. Membrii a doua familii incuscrite nu se pot casatori pana la al cincilea grad, inclusiv. Membrii a trei familii incuscrite nu se pot casatori pana la al treilea grad, inclusiv, dupa sinodul patriarhal din Constantinopol, din anul 997.

C. Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.

D. Inrudirea prin adoptiune ( infiere ) se opreste de la casatorie pana la gradul al treilea, inclusiv. In toate cazurile cei doi tineri, dimpreuna cu parintii lor, sunt datori sa consulte pe preot si sa asculte intru totul de randuiala Bisericii fixata de Sfintii Parinti si pastrata cu atata sfintenie de inaintasii nostri.

 

Sursa: ortodoxia.me