Acasă Timp liber Cultura Sa fie oare acestea cele mai VECHI CHIBRITURI din lume?

Sa fie oare acestea cele mai VECHI CHIBRITURI din lume?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii din cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim sustin ca misterioasele artefacte din piatra si lut ars datand din perioada Neoliticului ar putea fi cele mai vechi instrumente de aprins focul cunoscute pana in prezent.

Cu toate ca obiectele de forma cilindrica erau cunoscute cercetatorilor de ceva timp, acestea au fost catalogate initial drept obiecte de cult cu simbolism falic. Cu toate ca dovezi ale existentei „pirotehnologiei” – tehnologiile asociate cu focul – vechi de circa 750.000 ani – au fost descoperite in Eurasia, aceasta este cu totul si cu totul deosebita.

„Avem dovezi sub forma cenusii, a carbunilor si a vetrelor, care demonstreaza ca atat oamenii de Neanderthal, cat si primii oameni moderni stiau sa aprinda focul, dar nu se descoperisera inca dovezi sub forma unor instrumente folosite strict la aprinderea focului”

sustine profesorul Naama Goren-Inbar din cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim.

Cu ocazia unei vizite la Muzeul Israelului din Ierusalim, profesorul Goren-Inbar a descoperit ca forma obiectelor descoperite in santierul arheologic din Sha’ar HaGolan este asemanatoare cu cea a uneltelor folosite si la alte scopuri decat cele pur culturale.

„Am vazut aceste obiecte si am fost uimit de asemanarea lor cu betele de chibrituri cu care aprindem focul in prezent”

continua dr. Goren-Inbar.

Cu ajutorul analizelor electronomicroscopice, cercetatorii israelieni au identificat urme de frecare pe obiectele cilindrice, ceea ce sugereaza ca acestea erau rotite la viteze mari pentru a se genera astfel, cu ajutorul fortei de frictiune, caldura necesara aprinderii focului.

Au fost descoperite de asemenea urme de ardere, precum si santuri in partea superioara a obiectelor, adancituri care provin de la corzile arcurilor folosite pentru a genera miscarile de rotatie.

„Chibriturile” preistorice au o varsta estimata la cca. 8.000 de ani.

Aceste noi interperetari readuc in lumina tehnologiile sofisticate – pentru acele timpuri – cunoscute si folosite de oamenii care traiau in zona Sha’ar HaGolan de astazi.

Prezenta acestor obiecte intr-o zona larga a coastelor din estul Marii Mediterane indica faptul ca aceste „chibrituri” din lut erau obiecte comune in acea perioada de timp, precedand probabil alte tehnologii de aprindere a focului in regiune.

Arheologii israelieni au declarat ca echipa lor va mai efectua o serie de cercertari experimentale pentru a isi valida concluziile.