Acasă Stirile zilei Stiinta S-au gasit „VINOVATII” pentru cea mai mare extinctie din istoria Terrei, de...

S-au gasit „VINOVATII” pentru cea mai mare extinctie din istoria Terrei, de acum 252 de milioane de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Microbii care produc metan se pare ca ar fi vinovatii pentru cea mai mare extinctie din istoria Terrei, de acum 252 de milioane de ani, care a determinat disparitia a 90% din totalul speciilor.

Acest nou scenariu, care se bazeaza pe analiza unei abundente de fosile, indica faptul ca microorganismele denumite „metanosarcina” s-au inmultit dintr-odata, de o maniera exploziva, in oceane, producand cantitati uriase de metan, informeaza AFP.

Acest gaz, care se gaseste in atmosfera, a modificat clima si chimia oceanelor, au subliniat expertii americani, a caror teorie va alimenta controversele despre acest subiect.

Desi eruptiile vulcanice nu sunt complet excluse pentru a explica aceasta extinctie – una dintre cele cinci cunoscute din trecutul Terrei -, ele joaca in acest scenariu un rol accesoriu, au precizat cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), al caror studiu a fost publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Noi indicii par sa sugereze, potrivit autorilor studiului, ca explozia populatiei de microbi metasarcina s-ar explica printr-o noua aptitudine a acestora de a utiliza o sursa bogata in carbon organic, gratie unei cresteri masine a unui nutriment, nichelul, ce provenea din eruptiile vulcanice.

Studiul este bazat pe trei serii diferite de indicii. Mai intai, dovezile geochimice demonstreaza o crestere exponentiala a dioxidului de carbon (CO2) in oceane, in aceeasi perioada cu extinctia de la sfarsitul permianului.

Apoi, cercetatorii s-au referit la indicii genetice despre o modificare biologica a acestor microbi, metasarcina, in aceeasi perioada, care le-a permis sa devina producatori majori de metan, incepand dupa acumularea de CO2 in oceane.

In final, o analiza a straturilor sedimentare arata o crestere brusca a nichelului exact in aceeasi perioada.

Depozitele de carbon arata ca pe Terra s-a produs o crestere importanta si brusca a gazelor ce contin carbon, dioxid de carbon si metan, produsa in momentul marii extinctii.

Anumiti cercetatori au sugerat ca aceste gaze carbonice proveneau din vulcanii care au format formatiunile vulcanice din Siberia, o vasta formatiune din lava bazaltica, produsa de cele mai mari eruptii vulcanice din analele geologice ale Terrei.

Cercetatorii de la MIT au demonstrat ca aceste eruptii nu au fost suficiente pentru a produce tot acel carbon masurat in sedimente. Mai mult decat atat, „o injectie rapida cu CO2 provenind din vulcani ar fi fost urmata de o diminuare graduala”, explica unul dintre cercetatori, Gregory Fournier. „Or, a fost exact invers, cu o crestere rapida si continua, care ne face sa ne gandim la o explozie de microbi producatori de metan”, a mai spus acesta.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos