Acasă Cultura Calendar Ortodox S-au curatit de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti! Sfantul Daniil...

S-au curatit de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti! Sfantul Daniil Stalpnicul si Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul sunt praznuiti astazi in CALENDARUL ORTODOX!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Daniil Stalpnicul s-a nascut in satul Vitaria din Mesopotamia, din parinti crestini. Fiind singurul copil daruit lor de Domnul, acestia l-au inchinat cu totul  Lui , inca din perioada copilariei. El a imbratisat viata monahala la varsta de doisprezece ani cu binecuvantarea Sfantului Simeon Stalpnicul.

Sfantul Daniil a plecat din manastire si s-a salasluit intr-un templu pagan parasit de la tarmul Marii Negre. Dupa o vreme, a urcat pe un stalp pe care a ramas pana la moartea sa, indurand arsita, frigul, dar si atacurile demonilor. In jurul acelui stalp s-a strans un numar mare de ucenici, pe care Sfantul i-a povatuit prin pilda vietii lui si prin cuvant.

Chiar imparatul Leon cel Mare a venit la stalpul Sfantului Daniil fiind insotit de oaspeti din strainatate, principi si aristocrati, carora aratandu-le stalpul, a marturisit: „Iata cea mai scumpa comoara a imparatiei mele!”

Sfantul Daniil si-a prorocit ziua mortii. La iesirea sufletului lui ucenicii au vazut pe sfintii ingeri, proroci, apostoli si mucenici deasupra stalpului pe care vietuise cuviosul.

Troparul Sfantului Cuvios Daniil Stalpnicul

Glasul 1

Stalp al rabdarii ai fost rav­nindstramosilor, cuvioase: Dreptului Iov intru patimi, Sfantului Iosif intru ispite; si in trup viata celor fara de trup avand, Sfinte Preacuvioase Daniil, parintele nostru, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufle­tele noastre.

Condacul Sfantului Cuvios Daniil Stalpnicul

Glasul 8

Ca o parga a firii…

Suindu-te pe stalp, fericite, ai luminat lumea cu sfintele tale fapte si ca o stea mult stralucitoare, ai departat, parinte, in­tunericul inselaciunii. Pentru aceasta te rugam pe tine, lumineaza si acum, in inimile robi­lor tai, lumina cea neapusa a cunostintei.

Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul

Sfantul Luca Stalpnicul a vietuit la Constantinopol in vremea imparatului Constantin Porfirogenetul (sec.X). A luptat ca soldat in randurile armatei  bizantine intr-un razboi contra bulgarilor, in care a fost martorul mortii a mii de oameni. Din acest razboi el a scapat  nevatamat. Vazand in acest fapt, purtarea de grija a lui Dumnezeu, s-a facut monah si a urcat pe un stalp de langa Calcedon. A trait pe acel stalp intru aspre nevointe timp de patruzeci si cinci de ani, curatindu-si inima de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Mucenici Achepsei si Aitala;

– Sfantului Mucenic Mirax;

-Sfantului Mucenic Varsava;

– Sfintilor Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian si a Sfintei Mucenite Vevea;

– Cuviosului Leontie din Ahaia;

Sursa: crestinortodox.ro