Acasă Cultura Calendar Ortodox S-a inchinat idolilor si a fost ucisa de tatal ei! Sfanta Mucenita...

S-a inchinat idolilor si a fost ucisa de tatal ei! Sfanta Mucenita Varvara este praznuita astazi in CALENDARUL ORTODOX!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfanta Varvara a trait in timpul imparatului Maximian (284-305), la Heliopolis. Din cauza frumusetii sale trupesti este inchisa intr-un turn, de tatal sau Dioscor. Acest tata pagan considera ca poporul nu este vrednic sa vada frumusetea fiicei sale.

In acest turn, Sfanta Varvara le vesteste pazitoarelor ei adevarul despre zei:

„Zeii pe care ii cinsteste tatal meu sunt facuti de maini omenesti. Pe cei de aur si de argint i-au facut zlatarul (argintarul) si pe cei de piatra i-a facut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei facuti au putut zidi aceasta luminata inaltime cereasca si o frumusete ca aceasta pamanteasca, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mainile?”.

Din Sinaxar aflam ca intr-una din zile, tatal sau a poruncit ca la o baie din palatul sau sa se faca doua ferestre. Sfanta Varvara i-a rugat pe lucratori sa faca trei, in numele Sfintei Treimi. In momentul in care a fost nevoita sa-i raspunda tatalui de ce a poruncit lucratorilor sa se faca trei ferestre a marturisit:

„Mai bine este sa fie trei decat doua, caci tu, parintele meu ai poruncit sa se faca doua ferestre in chipul precum mi se pare – a doi luminatori ceresti, al soarelui si al lunii, ca sa lumineze baia, iar eu am poruncit ca sa se faca si a treia in chipul luminii celei intreite, pentru ca trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negraite, celei neapuse si celei neinserate, care lumineaza pe tot omul ce vine in lume”.

Pentru ca nu s-a inchinat idolilor si a marturisit pe Hristos, a fost ucisa cu sabia chiar de tatal ei.

Troparul Sfintei Mari Mucenite Varvara
Glasul 4
Pe Sfanta Mare Mucenita Varvara sa o cinstim; ca a sfaramat cursele vrajmasului si ca o vrabioara s-a izbavit dintr-insele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstita.

Condacul Sfintei Mari Mucenite Varvara
Glasul 4
Cel Ce Te-ai Inaltat…
Lui Hristos, Celui in Treime cu evlavie Laudat, urmandu-i tu, purtatoare de biruinta, ai nimicit templele idolilor; si luptand in mijlocul locului de patimire, Sfanta Mucenita Varvara, nu te-ai temut de amenintarile tiranilor, ceea ce ai avut indraznire barbateasca, cu glas mare cantand pururea: cinstesc Preasfanta Treime, Dumnezeirea Cea Una.

In aceasta zi facem si pomenirea Sfantului Ioan Damaschin

Sfantul Ioan Damaschin (675-749) s-a nascut intr-o familie aristocrata care se afla in fruntea administratiei fiscale a Siriei. Se bucura de o educatie aleasa, avand drept tutore pe un calugar Cosma, venit din Italia. Cand califul Omar II (717-720) porneste persecutia impotriva crestinilor, se retrage la manastirea Sfantul Sava. Este hirotonit preot de Patriarhul Ioan V al Ierusalimului. Este anatemizat de sinodul iconoclast din 754, pentru ca va lupta impotriva dusmanilor icoanelor. Sfantul Ioan Damaschin trece la cele vesnice in anul 749, la Manastirea Sava.

Troparul Sfantului Cuvios Ioan Damaschin

Glasul 8

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata Sfinte Parinte Ioan, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Cuvios Ioan Damaschin

Glasul 4

Cel Ce Te-ai Inaltat…

Pe scriitorul de cantari si cin­stitul graitor de Dumnezeu, pe invatatorul Bisericii, pe dasca­lul si luptatorul impotriva vraj­masilor, pe Sfantul Ioan sa-l laudam. Ca luand Crucea Domnului toata inselaciunea eresurilor a alungat-o si ca un cald mijloci­tor catre Dumnezeu, tuturor cere iertare de greseli.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Ioan, episcopul Polivatului;
– Sfintei Mucenite Iuliana;
– Sfintilor Hristodul si Hristodula;
– Sfantului Mucenic Serafim, episcopul Fanarului.

Sursa: crestinortodox.ro