Un crater de dimensiuni apocaliptice s-a deschis in Siberia iar aparitia sa a declansat o serie de controverse oamenii fiind speriati. Tocmai de aceea el a fost denumit „poarta spre Infern”. Haul nu este singurul din Siberita. La inceputul anului trecut, publicatia Siberia Times evoca aparitia a 20 de noi astfel de cratere in nordul Rusiei.

 

De cateva decenii, nu departe de orasul Batagai, din republica rusa Saha, exista un crater, aparut parca din senin si care, in timp, a crescut cam cu 18 metri pe ani. Acum, acest hau a atins o adancime de aproape 122 de metri. „Prin anii 1990, o intreprindere industriala a defrisat o portiune de padure, fara a realiza ca, smulgand arborii din pamant, se va declansa, de fapt, o adevarata catastrofa ecologica”, scrie site-ul Motherboard. Cresterea temperaturilor generate de incalzirea globala au agravat procesul astfel declansat in aceasta zona extrem de rece si care a facut ca pamantul sa se prabuseasca, practic.

 

Folosind terminologie stiintifica, este vorba de „magaslump” sau „thermokarst”, adica un vid creat in solul inghetat (permafrost) care s-a dezghetat prea repede, antrenand aparitia unor crapaturi.

 

„Cred ca acest crater din Btagaika va continua sa se mareasca, pana cand se va ajunge la straturi mai dense”, a estimat geologul Julian Murton. „De asemenea, este foarte posibil ca alte megaslups sa se dezvolte in Siberia, in cazul in care clima va continua sa se incalzeasca si sa devina tot mai umeda”, a adaugat expertul.

sursa>incomemagazine.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.