Un succes mondial, tiramisu este al cincilea cuvant italian cel mai recunoscut de persoanele care nu vorbesc italiana, dupa pizza, spaghetti, espresso si mozzarella. Si in Romania il gasesti la tot pasul dar nimeni nu stie exact de unde provine denumirea dar mai ales reteta delicioasa!

Regiunea Veneto din nord-estul Italiei isi revendica de mult timp inventarea tiramisu, insistand ca acest desert a fost creat intr-un restaurant din localitatea Treviso in anii 1970, dar o carte care apare miercuri pretinde ca aceasta onoare ar trebui sa revina unei regiuni invecinate. Scriitorii din domeniul gastronomiei, Clara si Gigi Padovani, spun ca ei au gasit dovezi care atesta ca tiramisu – o combinatie intre piscoturi, smantana, cafea si mascarpone – a fost nascocit in Friuli-Venezia Giulia, cu aproape 70 de ani in urma. Ei au gasit retete din anii 1950, care vorbesc despre un desert numit „tirime su”, produs de un chef pe nume Mario Cosolo din satul San Canzian D’Isonzo, de langa frontiera cu Slovenia. Ei au descoperit si o reteta de „tirimu su”, servit intr-un local din localitatea Tolmezzo, in apropierea granitei austriece, in 1959. Cei doi isi documenteaza cercetarile, care au cuprins interviuri si studierea arhivelor culinare, in noua lor carte „Tiramisu – istorie, curiozitati si interpretari pentru cel mai indragit desert al Italiei”.

sursa> RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.