Rusia are pretentii mult mai consistente de la Romania, si nu vorbim de Insula Serpilor, ci chiar de Moldova.

Si lucrurile, dupa cum vom vedea, nu se opresc aici. De fapt, in cazul in care aceasta pretentie veche si permanenta a Rusiei s-ar materializa, ea ar fi parte dintr-o operatiune mult mai mare: reimpartirea Romaniei intre Rusia, Ungaria, Bulgaria si, eventual, Serbia. Ceea ce ar ramane ar deveni extrem de usor subiectul unui protectorat rusesc, adica Valahia, republica, sau regiune autoguvernata intr-o entitate mai mare, adica, practic, o gubernie ruseasca.

Republica Federala Moldova

Iulian Fota, fostul consilier prezidential pe probleme de strategie, spunea de curand ca Romania este supusa, din 2012 unui razboi informational, adica unei manifestari puternica a propagandei rusesti prin intermediul unor subiecti cu impact public, unii chiar cu o anumita popularitate. Acest razboi, destinat a face cat mai atractiva Rusia in ochii unor lideri de opini, ai unor categorii sociale si, in final, in cadrul unor mase populare consistente, este impletit cu formule deja clasice, si clasic sustinute de Rusia inca din perioada sovietica, miscarile civice de stanga  cum sunt organizatiile sau partidele ecologiste si ale stangii radicale. Dar ucrurile au mers mai departe: am avut in Romania, in mic, un scenariu de tip Ucraina la Pungesti. Dar sa vedem cadrul general.

In iulie 2012, miscarea „Moldova Federativa”, lansata la Chisinau, propunea crearea unui nou stat in care sa intre cinci republici autonome: Moldova de Est, Moldova de Vest, Republica Moldoveneasca Transnistreana, Republica Gagauzia si Republica Bucovina si Regiunea autonoma Basarabia.

Sveatoslav Mazur, liderul noii miscari, si membru al partidului filo-rus Patriotii Moldovei anunta pe site-ul federatia.md (siteul nu pare a mai fi functional, dar functioneaza pagina de facebook si twiter) ca aceasta are drept scop “centralizarea poporului moldav multinational in jurul ideii renasterii Patriei-Mama Moldova si pentru a salva teritoriile istorice de lasi si tradatori”. Republica federala urma sa aiba o forma de guvernare prezidentiala, iar organul legislativ sa fie alcatuit din doua camere. Limbile oficiale in noul stat ar trebui sa fie “moldoveneasca” si rusa, iar drapelul national, dupa cum Voronin afirma de mult timp, ar fi bicolorul ros-albastru cu capul de bour drept stema, sau steagul rosu cu cap de bour. Noul stat ar urma sa faca parte din Uniunea Euroasiatica a lui Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.