Acasă World Rusia simuleaza un razboi cu NATO! Vladimir Putin urmareste exercitiul militar!

Rusia simuleaza un razboi cu NATO! Vladimir Putin urmareste exercitiul militar!

 

Presedintele rus Vladimir Putin asista la manevrele militare comune cu Belarusul Zapad 2017, care ingrijoreaza tarile din regiune.

insotit de ministrul Apararii Serghei soigu, Putin a asistat luni la exercitiile Zapad (Vest, in rusa) la poligonul Lujchi, in vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia. Newsweek scrie ca liderul de la Kremlin nu va asista, astfel, la primul contact al presedintelui american Donald Trump cu ONU.

Oficial, 12.700 de militari, dintre care peste 7.000 din Belarus, ar urma sa participe la exercitiul Zapad-2017 (“Vest-2017”) care se va desfasura intre 14 si 20 septembrie. Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca in cadrul manevrelor vor fi desfasurate 70 de avioane si elicoptere, 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie si 10 nave de razboi. in plus, la exercitiu va participa un numar neprecizat de unitati ale Ministerului de Interne, FSB, Garzii Nationale si Comitetului pentru Situatii de Urgenta.

Analistii occidentali, dar si guvernele statelor NATO aflate la granita cu Rusia (Polonia si tarile baltice), se tem insa ca e vorba de o mobilizare mult mai ampla, mergand pana la 100.000 de militari. Scenariile cele mai optimiste vorbesc despre testarea capacitatii de reactie a Rusiei in cazul unui conflict armat cu NATO iar cele mai pesimiste, despre preludiul unei invazii. Alerta a fost lansata de generalul Philip Breedlove, fostul sef al fortelor americane din Europa, care a spus ca, potrivit informatiilor sale, rusii au mobilizat de 83 de ori mai multe vagoane de tren ca la precedentul exercitiu Zapad, cel din 2013, la care participasera circa 10.000 de militari.

De asemenea, exista temeri ca exercitiul ar putea include si o componenta nucleara, dat fiind ca in ultima perioada Kremlinul a facut eforturi pentru integrarea fortelor sale conventionale si nucleare.

Ca urmare, Alianta a cerut monitorizarea exercitiului militar – cerere respinsa de Moscova care sustine ca, potrivit regulilor OSCE, aceasta nu e obligatorie in cazul manevrelor cu mai putin de 13.000 de militari, adica peste cifra oficial declarata pentru Zapad -2017.

Sursa: News.ro