Desi multi considera ca mamele sunt cele care joaca rolul decisiv in viata si educatia copilului, tatii exceleaza cu siguranta in anumite situatii cheie. Cu atat mai mult cand copilul este de sex masculin.

Reflecteaza putin asupra problemei: Prima oara, baiatul intra in grija educatoarelor, iar mai apoi petrece ani buni sub supravegherea invatatorilor, care sunt in 90% din cazuri femei. Copilul se afla in permanenta in compania femeilor si duce astfel lipsa de o educatie masculina foarte necesara chiar si la o varsta frageda.

Principalele 8 invataturi pe care numai un tata i le poate da copilului din familie.

Explica-i cat de important este sa stie sa gestioneze atat succesele cat si esecurile

in afara de prieteni, cine este cel mai bun partener al copilului in competitii si jocuri? Tatal, cu siguranta. Copilul are nevoie de tata pentru a-si dezvolta calitatile masculine. Prin jocuri care incurajeaza spiritul de concurenta, copilul va invata sa pretuiasca victoriile si va realiza efortul pe care trebuie sa il depuna ca sa ajunga la ele.

Prin intermediul competitiilor, tatal are totodata prilejul perfect de a-si invata fiul ca infrangerile sunt ceva inevitabil. Esecul nu este nicidecum o rusine, iar atunci cand esti doborat, trebuie sa stii sa te ridici si sa mergi mai departe.

Invata-l sa respecte si sa pretuiasca sexul slab

si mama isi poate invata fiul cum sa se poarte cu femeile, dar numai tatal poate intari aceste invataturi prin puterea propriului exemplu. E foarte important ca fiul sa afle cat mai multe lucruri despre sexul opus de la tata. Nu de la prieteni, nu de pe internet, ci de la tata! Ia-ti baiatul cu tine sa cumparati flori pentru mama. Mergeti amandoi la magazin si adreseaza-i-te vanzatoarei respectuos si politicos, astfel ca fiul sa preia exemplul si, in plus, sa nu ezite sa comunice cu femeile pe care nu le cunoaste.

Vorbeste-i despre iubirea adevarata, dar ca de la barbat la barbat

Acest sfat continua ideile introduse la punctul precedent. Creste-ti fiul in spiritul iubirii purtand cu el conversatii deschise, sincere, despre dragoste, mai ales la varsta ingrata a adolescentei. Este important ca un adolescent sa invete de la tata sa nu se grabeasca in relatiile cu sexul opus, pentru ca nu concureaza cu prietenii intr-o cursa a primelor cuceriri. Adolescentul trebuie sa invete sa-si cultive rabdarea si sa astepte fata potrivita ca sa se bucure de dragoste veritabila si profunda. in plus, astfel de conversatii intime intre tata si fiu contribuie enorm la consolidarea relatiei de incredere reciproca.

invata-l cum sa reactioneze in situatiile de conflict

Tatal este singurul care isi poate invata fiul sa fie puternic si hotarat, sa-si apere singur drepturile si sa lupte pentru dreptate. Tatal isi poate invata copilul cand sa descurajeze confruntarile fizice si cum sa procedeze in situatiile in care e provocat.

in plus, tatal trebuie sa-i demonstreze fiului prin propriul exemplu ca bunatatea nu reprezinta o slabiciune.

Ajuta-l sa-si dezvolte propria perceptie asupra lumii

Acest aspect nu presupune vreo interventie deosebita din partea tatalui, ci doar de consecventa. Fii alaturi de el si asculta-l, apoi fa-l sa inteleaga ca nu numai mama are pretentii de la el, ci si tu, doar ca intr-o maniera diferita.

Desigur, parintii trebuie sa se puna de acord cu privire la educatia oferita copilului, dar asta nu inseamna ca filosofiile lor de viata trebuie sa coincida perfect. E chiar mai bine sa existe mici diferente de perceptie asupra lumii – astfel copilul va invata sa priveasca aceleasi lucruri din mai multe unghiuri, iar filosofia lui de viata va deveni mai autentica si mai sanatoasa.

Dezvolta-i inteligenta emotionala oferindu-i senzatii noi

Totul incepe inca din pruncie. Chiar si un bebelus de 6 luni poate sesiza diferentele dintre manifestarile de dragoste feminine si cele masculine. Spre deosebire de mame, care isi mangaie si isi alinta grijulii bebelusii, tatii prefera jocurile active cu „caracter masculin”, precum ridicatul sau rotitul prin aer. Desi mamele se ingrozesc cand vad astfel de gesturi, copiii mici savureaza din plin abundenta de senzatii vizuale, auditive si tactile primite pe durata acestor jocuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.