Acasă Stirile zilei RUSIA si SUA detin impreuna 93% din intregul arsenal nuclear al lumii!...

RUSIA si SUA detin impreuna 93% din intregul arsenal nuclear al lumii! Vezi GRAFICUL tarilor care detin ARME NUCLEARE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rusia si SUA detin impreuna peste 93% din intregul arsenal nuclear al lumii”, a anuntat Institutul International de Cercetare pentru Pace (Sipri).

Potrivit Sipri, numarul armelor nucleare din lume continua sa scada, dar intr-un ritm mai lent fata de anii anteriori. Numarul focoaselor nucleare din lume se ridica la 16.300 in 2014, fata de 17.270 in 2013, in timp ce in 2011 existau 20.530, fata de 22.600 cu un an inainte.

„Reducerea este legata mai ales de Rusia si Statele Unite, care detin impreuna, in continuare, peste 93% din intregul arsenal nuclear”, afirma grupul, care avertizeaza ca scaderea nu este sinonima cu un angajament real al puterilor nucleare de a-si reduce arsenalele.

Statele Unite si Rusia detineau 7.300 si, respectiv, 8.000 de focoase nucleare la inceputul anului, potrivit Institutului.

In contextul in care principalele puteri nucleare continua sa-si reduca arsenalul, alte tari, ca Marea Britanie si Franta, au ramas la acelasi nivel, cu 225 si, respectiv, 300 de focoase nucleare.

Raportul este completat de China, cu 250 de focoase nucleare in 2014, India (90-110 focoase nucleare), Pakistan (100-120), Israel (80) si Coreea de Nord (6-8).

„China, India si Pakistanul sunt singurele puteri nucleare care si-au sporit arsenalele, in timp ce Israelul pare sa astepte sa vada evolutiile din Iran”, a apreciat Institutul de cercetare.

Coreea de Nord figureaza pe lista cu 6 pana la 8 focoase nucleare.

„Exista un consens care apare in cadrul comunitatii expertilor si care sugereaza ca Phenianul a produs un numar mic de arme nucleare, ca de exemplu dispozitive explozive nucleare rudimentare”, precizeaza Sipri.

Datele au la baza cantitatea de plutoniu pe care Coreea de Nord ar fi putut sa o produca si nu capacitatea de a o utiliza ca pe o arma, in practica.

RUSIA si SUA detin impreuna 93 din intregul arsenal nuclear al lumii! Vezi GRAFICUL tarilor care detin ARME NUCLEARE!1

RUSIA si SUA detin impreuna 93 din intregul arsenal nuclear al lumii! Vezi GRAFICUL tarilor care detin ARME NUCLEARE!2

 

 

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos