Acasă Stirile zilei Rusia continua politica expansionista si cucereste noi teritorii!

Rusia continua politica expansionista si cucereste noi teritorii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sudanul reexaminează un acord, încheiat cu Rusia în timpul fostului preşedinte Omar Hassan al-Bashir, pentru construcţia unei baze navale la Port Sudan, din cauza unor clauze considerate „prejudiciabile”, a declarat un înalt responsabil militar, relatează AFP.

Potrivit lui Mohamed Othman al-Hussein, şeful statului major al armatei sudaneze, o vizită a unei delegaţii ruse în Sudan săptămâna trecută a reprezentat prilejul de a purta „discuţii vizând reexaminarea acordului pentru a servi interesele Sudanului”, a declarat el într-un interviu televizat marţi seară.

Acordul a fost discutat în 2017 între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi Omar Hassan al-Bashir, înlăturat în 2019 sub presiunea străzii, scrie Agerpres.ro.

Rusia a anunţat semnarea unui acord pentru construirea bazei în decembrie anul trecut. Acesta permite Rusiei să staţioneze până la patru nave de război, în timp ce în bază urmau să se afle până la 300 de oameni, personal civil şi militar.

Rusia a precizat că acordul ar urma să-i prevadă dreptul de a transporta, prin porturile şi aeroporturile ţării, a „armelor, muniţiilor şi echipamentelor pentru funcţionarea bazei”.

Potrivit media sudaneze, autorităţile de la Khartoum au suspendat recent acordul, cerând retragerea echipamentelor instalate la Port Sudan. Însă în aprilie, ambasada rusă a afirmat că aceste informaţii de presă sunt eronate şi că Moscova nu a primit nicio notificare de la Khartoum în acest sens.

În interviul său, Mohamed Othman al-Hussein a declarat că acordul conţinea clauze „într-o oarecare măsură prejudiciabile pentru ţară”, fără alte precizări. Potrivit lui, atâta timp cât acordul nu a fost ratificat de consiliul legislativ, care încă nu a fost format, „avem libertatea de a discuta”.

Sudanul a fost multă vreme dependent militar de Rusia, în special în timpul deceniilor de sancţiuni americane. Din august 2019, guvernul de tranziţie încearcă să iasă din izolarea internaţională a ţării, notează France Presse.

În decembrie anul trecut, Washingtonul a retras Sudanul de pe lista statelor care susţin terorismul.

„Am început să ne reconstruim legăturile militare cu SUA”, a mai spus şeful statului major, adăugând că Sudanul este „deschis la cooperare”.