Acasă Stirile zilei Bani Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustinatorul din umbra al turnatorului securist Dan Voiculescu!

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustinatorul din umbra al turnatorului securist Dan Voiculescu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Editura Academiei Romane a publicat o carte a lui Dan Voiculescu la recomandarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a dezvaluit chiar presedintele Academiei, Ioan Aurel Pop.

Editura Academiei Romane a lansat, saptamana trecuta, la Biblioteca Academiei un volum semnat de Dan Voiculescu, fost informator al Securitatii si fost puscarias, condamnat pentru fapte de coruptie.

Pentru a publica la Editura Academiei Romane e nevoie ca autorul sa indeplineasca o serie de criterii academice. Lucrarea trebuie evaluata de o comisie de specialitate formata din membri ai Academiei Romane.

„In cazul acestei lucrari, conducerea Academiei Romane nu si-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) si nici individual, prin presedinte, vicepresedinti sau secretar general. Orice lucrare publicata la Editura Academiei Romane are nevoie de cel putin doua referate de specialitate si de avizul sectiei din Academie in specialitatea careia se incadreaza lucrarea respectiva.

Pentru lucrarea in cauza, avizul a venit din partea Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isarescu si de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek Romania.

Mihai Sora a reactionat indignat dupa ce Editura Academiei Romane a publicat ultima carte scrisa de Dan Voiculescu. „Publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei reprezinta o insulta”, afirma Sora.

„Prima masura pe care as lua-o daca mi-ar sta in putere ar fi sa destitui persoana care se afla in spatele acestei abominatii: cine si-a dat acordul pentru publicare? Cine a semnat bunul de tipar? Din ce fonduri s-a facut imprimarea?”, intreaba Sora.

„Aflu ca Editura Academiei Romane il publica pe Dan Voiculescu, turnatorul cu ifose de intelectual ale carui fapte de coruptie (pentru care a fost condamnat penal) si poluari din spatiul mediatic, prin mercenarii angajati la trustul sau, sunt indeajuns de cunoscute oricarui om onest, cu mintea clara, pentru a nu putea fi nici minimizate, nici trecute cu vederea.

Cum a ajuns un asemenea personaj sa-si puna numele Academiei pe coperta? Prin ce complicitati, legaturi subterane, transfer de fonduri (caci, in mod probabil, au fost cumparate niste ‘indulgente’ acolo)?

Nu sunt adeptul generalizarilor isterice, al vinovatiei colective, al anatemei aruncate la intamplare, peste o intreaga institutie. Uscaturi exista pretutindeni si nu razi de pe fata pamantului o padure pentru cateva crengi care zac pe jos, putrede.

1. Academia Romana si Editura Academiei Romane sunt doua entitati distincte, cu aparat administrativ distinct. Chiar daca prima o include pe cea de-a doua din punct de vedere formal, ambele primind finantare de la stat, ele functioneaza cu directori, presedinti, secretari etc., deci personal decizional si executiv diferit, avand, de altfel, personalitate juridica diferita.

2. ‘Stanga sa nu stie ce face dreapta’: vorba aceasta biblica indemnand la smerenie a fost adesea deturnata, iar Academia pare sa fie un exemplu de manual: separarea administrativa si juridica a Academiei Romane de celelalte organisme din subordinea ei 𝐧𝐮 ar trebui sa fie si una morala: 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐞𝐚𝐬̦𝐢 principii ale integritatii, ale onestitatii intelectuale si, da, ale stiintificitatii guverneaza, teoretic, nu doar forul academic, ci si stalpul lui intelectual care este editura. Nu poti publica orice, in orice forma, si nici pe oricine in editura care poarta numele Academiei, oricata autonomie ar avea aceasta editura fata de instanta tutelara. Este simplu si curent in orice tara care isi respecta carturarii si pune pret pe mintile lor. Publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei reprezinta o insulta nu doar pentru abstractia numita ‘institutie’, cu sigla si ISBN, ci tocmai pentru oamenii care gandesc ai Romaniei, fie ca sunt academicieni sau nu.

3. Prima masura pe care as lua-o daca mi-ar sta in putere ar fi sa destitui persoana care se afla in spatele acestei abominatii: cine si-a dat acordul pentru publicare? Cine a semnat bunul de tipar? Din ce fonduri s-a facut imprimarea? Exista responsabilitati (chiar si intr-o institutie publica!), iar ele nu sunt vorbe, formule lipsite de acoperire sau de sens.

4. Pentru ca traim intr-o democratie, Dan Voiculescu este liber, fireste, sa-si publice scrierile, insa Editura Academiei nu are libertatea de a-si macula numele si portofoliul cu un asemenea ‘autor’“, a scris Sora pe Facebook.