Cap Limpede

Stirile zilei

Romanul care a ales sa urmeze calea vracilor daci! A deslusit secretele plantelor vindecatoare ale stramosilor!

 

Un fost padurar in varsta de 57 de ani, Ruben Stanila, a ales sa traiasca asemenea vracilor daci. Si-a dedicat viata cunoasterii puterilor vindecatoare ale plantelor, pe care a invatat sa le intrebuinteze de la batranii satelor.

Ruben Stanila a ramas un adevarat vraci printre oamenii din Pojoga, un sat mic si izolat, aflat la granita judetelor Hunedoara si Arad, un loc impartit intre Ardeal si Banat. Fostul padurar, in varsta de 57 de ani, a coborat in Pojoga de la munte, din catunele tarii Motilor, si se distinge printre localnici prin graiului sau arhaic si portul sau inspirat din viata monahala. Nu doar barba de calugar si straiele populare il fac un personaj aparte, ci, mai ales, pasiunea careia i-a dedicat cea mai parte a vietii. Motul, dupa cum ii spun satenii, a invatat de mic sa cunoasca tainele florilor si ale plantelor medicinale. Le stie dupa numele lor vechi, taranesc, spune el, dar si dupa denumirea latina.

„Fiecare planta are un timp al ei cand trebuie culeasa. Este bine sa culegem florile pe luna plina, atunci seva lor este mai concentrata, iar radacionoasele pe luna seaca”, spune Ruben. Localnicii il privesc ca pe un om misterios venit din alte vremuri, care s-a incapatanat sa nu renunte la traditiile vechi de pe vremea dacilor.

Barbatul a aflat tainele plantelor pe care le foloseau stramosii nostri pentru a-si alina durerile. in caietele sale, Ruben a trecut numele si proprietatile ierburilor pe care le cunoaste, bolile pe care le pot alina, dar si unele retete vindecatoare pe care le-a conceput el si le-a testat de-a lungul timpului. „Am lasat loc liber pe foile dedicate fiecarei plante, pentru ca mai sunt multe de invatat despre ele si despre modul in care ele ne pot ajuta. De aceea cand mai aflu ceva despre ele ma intorc la caiet si fac completari”, povesteste Ruben. in prefata lucrarilor sale, empirice, sateanul a oferit un mesaj de luare aminte inspirat si adaptat din scrierile autorului antic Platon.

„Vechii vraci daci erau vestiti pentru aieste tratamente, a spus-o insusi marele parinte al istoriei antice, atunci cand scria despre Zamolxes: intai de toate trebuie vindecat sufletul si dupa aceea trupul. Omul trebuie inainte de toate sa isi curete sufletul de ce este rau, sa se purifice sufleteste si dupa aceea trupeste, intrucat daca sufletul omului este inchis in ura, manie, gelozie, leacurile nu sunt de mare folos. Credinta este unul dintre cele mai puternice medicamente pe langa celelalte pe care le-a lasat Atotputernicul”, scrie Ruben, conform Adevarul.

 

 

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-101640").on("click", function(){ $(".com-click-id-101640").show(); $(".disqus-thread-101640").show(); $(".com-but-101640").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});