Cap Limpede

Spiritualitate

Romanii vor primi Lumina Sfanta de la Ierusalim! Cand se pogoara focul care nu frige

Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi adusa in seara zilei de sambata, cu un avion special, de o delegatie a Patriarhiei Romane. Delegatia va fi condusa de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul.

Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfanta clerului si credinciosilor prezenti la slujba de inviere oficiata la Catedrala patriarhala, de la ora 24,00.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane din sudul tarii sunt invitate sa trimita delegati la Aeroportul Henri Coanda (salonul oficial) in seara zilei de 30 aprilie, la ora 18,30, pentru a primi Lumina Sfanta de la Ierusalim, scrie Agerpres.

Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa in Transilvania si Banat cu doua avioane de mici dimensiuni la Satu Mare (cu escala la Cluj Napoca) si Timisoara. Un alt avion va duce Lumina Sfanta la Bacau si Suceava, pentru Moldova si Bucovina.

Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30 si 14,30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige.

Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa Prohod. Cei care fac aceasta verificare — pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare — sunt politisti civili, care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in „Capela ingerului”, insotit — conform traditiei — numai de un arab de religie islamica. Mai departe, Patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.

Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger, care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua in maini aceasta vata aprinsa, a o aseza in doua cupe de aur si a se intoarce in Capela ingerului. Ulterior, Patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-85992").on("click", function(){ $(".com-click-id-85992").show(); $(".disqus-thread-85992").show(); $(".com-but-85992").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});