Sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC.

Daniela Florentina Ganea, sotia lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice si fost reprezentant al Romaniei la FMI, apare in documentele bancare de la HSBC. Sotia demnitarului a avut un cont secret la aceasta banca intre anii 1995 si 2004, numele de cod atasat acestui profil bancar fiind SPHYNX.

Potrivit regulamentelor BNR, pana in anul 2005, cetatenii romani cu resedinta in Romania nu aveau voie sa deschida conturi in afara tarii, precizeaza Rise Project, care explica insa ca, in perioada cand a fost creat contul din Elvetia, sotia politicianului era asociata cu firma Kato Aromatic, o companie egipteana prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului fata de Romania.

„Aceasta datorie se ridica la suma de 276 de milioane de euro, provenea din contractele comerciale derulate cu Egiptul pe vremea lui Ceausescu si a fost recuperata doar partial. In procesul de stingere al acestor creante a jucat un rol foarte important chiar Kato Aromatic. Guvernul Romaniei a incheiat doua acorduri cu firma egipteana, in 1994 si in 1996, in urma carora s-au recuperat mai mult de jumatate din datoriile scadente in perioada 1991-1996. In aceasta perioada, Mihai Tanasescu a fost seful mai multor directii din Ministerul Finantelor”, noteaza Rise Project.

Sotia lui Tanasescu a avut 10 la suta din firma Katorom Prodimpex, companie infiintata in 1991 si unde 90 la suta din actiuni au apartinut egiptenilor, scrie sursa citata, precizand ca nu i-au putut contacta pe sotii Tanasescu.

Conform aceleiasi surse, si Ionut Costea, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor si fost presedinte Eximbank si cumnat al lui Mircea Geoana, a detinut in Elvetia contul „Jeannot”, in perioada 1994 – 2000, neexistand date despre rulajul acestui cont.

„Nu-mi imi mai aduc aminte de acest cont”, le-a declarat Ionut Costea jurnalistilor de la Rise Project.

Ei precizeaza ca Ionut Costea a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in trei Guverne CDR, intre 1997 si 2000, perioada in care a negociat imprumuturi in numele statului pe pietele externe de capital. Ulterior, Costea a devenit director adjunct in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ocupand aceasta pozitie pana in anul 2004, cand s-a reintors in Romania la conducerea unor banci locale. Intre 2009 si 2012, Ionut Costea a fost numit de Guvernul PDL-PSD ca presedinte al bancii de stat Eximbank. In acea perioada, numele sau a fost in centrul unui scandal public privind salariul pe care il castiga la banca de stat, peste 20 de mii euro pe luna. Fostul demnitar a mai fost implicat prin intermediul a trei firme cipriote in industria cuprului din Romania, noteaza sursa citata.

Vladimir Cohn, fost actionar al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti a fost client al bancii din Geneva incepand cu anul 2004. Intre 2006 si 2007, soldul contului sau a fost de aproape 3,6 milioane de dolari, scrie Rise Project, adaugand ca Vladimir Cohn a fost implicat in mai multe afaceri in Romania si Elvetia.

„De altfel, contul sau de la filiala HSBC este asociat cu firma Kameran Financial AG Elvetia, implicata in Romania in afacerea de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav. De-a lungul anilor, Vladimir Cohn a fost asociat cu Remus Truica, George Copos, Niculae Badea sau Cristi Borcea”, mai scriu jurnalistii.

Contactat de RISE Project, Vladimir Cohn a admis existenta contului elvetian. „Da, sigur, dar nu vreau sa discut cu dumneavoastra situatia mea materiala”, a declarat el.

In iunie 2006, magnatul imobiliar Sorin Creteanu si-a creat la HSBC Geneva un profil bancar aferent contului sau, mai arata Rise Project, mentionand ca documentele SwissLeaks arata un sold de 962.185 dolari inregistrat in 2007 si ca la cont mai este atasat si numele sotiei milionarului.

Sursa citata precizeaza ca Sorin Creteanu este beneficiarul afacerii Posta, care a dus la condamnarea penala a doi ministri din guvernul Tariceanu: Tudor Chiuariu (Justitie) si Zsolt Nagy (Comunicatii).

Rise Project a luat legatura cu Sorin Creteanu, sunand la biroul acestuia de la firma Comnord. „N-am niciun cont, nu comentez nimic, la revedere”, le-a transmis Creteanu jurnalistilor.

De asemenea, Rise Project relateaza ca numele lui Jean Valvis se asociaza in arhiva HSBC cu doua conturi secrete, unul dintre ele apartinand unei companii din British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment Company. In anul 2007, pe aceasta firma exista un depozit de 9.151.890 $.

Jean Valvis a declarat pentru Rise Project: „Da, stiu de contul firmei din British Virgin Islands. Domiciliul meu fiscal este in Elvetia, eu sint si cetatean elvetian, si cetatean grec, si ce vreau sa spun e ca mi-am indeplinit toate obligatiile fiscale”.

Citeste in pagina urmatoare cati bani avea omul de afaceri Gabriel Hanganu in conturile din Elvetia!>>>>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.