Romania va fi martora unui fenomen astronomic destul de rar, care se intampla o data la doi ani si jumatate, Fenomenul “Luna Albastra” este subiectul unor povesti din strabuni pe care astronomii l-au explicat matematic, dar cei mai multi ii cauta inca secretul. Vezi VIDEO in Galeria Multimedia!
Acest fenomen va avea loc vineri noapte.
Concret, fenomenul care va avea loc maine seara nu este decat o noua luna plina. Deosebirea este ca ar fi a doua oara intr-o luna de 30, respectiv 31 de zile. Potrivit astronomilor, aceasta situatie se intampla atunci cand luna trece prin toate fazele ei in mai putin de o luna calendaristica, iar unele luni calendaristice sunt mai lungi decat altele.
De asemenea, intr-un anotimp, de obicei acest astru trece de trei ori prin faza de luna plina. Daca, in mod deosebit, acest lucru se intampla de patru ori, atunci a patra luna plina se numeste luna albastra.
Cu toate astea, Luna Albastra este un fenomen considerat destul de rar si asta pentru ca ultima data a avut loc in 2010, iar, potrivit Daily Mail, data viitoare va fi in 2015.
Potrivit ziuaveche.ro, fenomenul a fost numit gresit „luna albastra” in 1946 intr-un articol publicat de astronomul James Hu Pruitt in revista „Sky and Telescope„. Publicatia a recunoscut greseala in 1999, iar definitia folosita astazi este cea de luna plina.
Eruptiile vulcanilor au „colorat” Luna
O alta explicatie pentru culoarea cu care se asociaza acest fenomen vine din partea site-ului taifasuri.ro, care sustine ca eruptiile vulcanice si mai exact anumite particule din cenusa aruncata in atmosfera faceau ca astrul sa para albastru, iar in unile nopti chiar verde.
In 1883, celebrul vulcan din Indonezia, Krakatoa, a erupt. Cenusa s-a ridicat in atmosfera Pamantului si luna a devenit albastra si, uneori, verde.
Lunile albastre au persistat ani la rand dupa marea eruptie. Oamenii din perioada aceea au putut vedea soarele ca de levantica si pentru prima oara, nori translucizi.
„Cenusa a cauzat niste apusuri atat de rosii, incat au fost chemati pompierii pentru a stinge focurile imaginare din padurile din zona New York-ului”, a declarat vulcanologul Scott Rowland, de la Universitatea din Hawaii.
Si alti vulcani mai mici au colorat luna in albastru. Oamenii au vazut luna albastra in 1983, dupa eruptia Vulcanului El Chichon din Mexic, si in alte cateva ocazii (Muntele Sfanta Elena in 1980 si Muntele Pinatubo in 1991).
Mai mult decat atat, astrul care vegheaza noptile oamenilor a fost subiect de legenda din cele mai vechi timpuri, iar fenomenul de luna plina a fost asociat cu evenimente istorice precum crutremure, razboaie sau chiar crize financiare.