Acasă Stirile zilei ROMANIA se afla sub AMENINTAREA „putinizarii”! VLADIMIR PUTIN, un model pentru VICTOR...

ROMANIA se afla sub AMENINTAREA „putinizarii”! VLADIMIR PUTIN, un model pentru VICTOR PONTA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cotidianul german Deutsche Welle a publicat o analiza a campaniei electorale din Romania, inaintea alegerilor prezidentiale si arata ca tara noastra se afla la o rascruce care ar putea afecta Europa iar intrebarea care se pune in acest moment este daca democratia din Romania se afla sub amenintarea „putinizarii” Europei de Est.

Fragmente din analiza DW:

• La 25 de ani de la caderea comunismului, societatea este divizata in continuare. Pe de o partea exista tinerii educati, cu convingeri liberale si pro-europene, pe de alta parte, votantii loiali care inca sprijina Partidul Social Democrat, fost comunist.
• Din cei 14 candidati, sondajele arata ca doar premierul Victor Ponta (PSD) si Klaus Iohannis (PNL) au o sansa sa castige.
• Iohannis apartine minoritatii germane si a fost cu succes primarul Sibiului. Campania sa s-a focusat pe acuzarea „baronilor” PSD de problemele economice si politice ale tarii.
• Tara a fost zguduita de o serie de scandaluri de coruptie, care au ajuns pana la varful PSD si in cercurile apropiate premierului.
• Pentru o scurta perioada de timp, politicienii din orace si consilii locale au avut dreptul sa isi schimbe partidul, fara a-si pierde mandatele. PSD a exploatat acest trend, luand sute de primarii si consilii locale. Ponta a fost acuzat ca a influentat voturile in aceste consilii.
• Pentru a contracara amenintarea reprezentata de Iohannis, Ponta a adoptat un ton nationalist de stanga si religios. S-a diferentiat de rivalul sau protestant anuntat ca are dreptul sa fie presedintele tarii sale, fiind membru al Bisericii Ortodoxe. Nu s-a sfiit nici sa spuna ca este mandru ca este roman si sa trezeasca sentimente impotriva minoritatilor etnice si religioase.
• In acelasi timp, presa, care este apropiata de Ponta si de partidul sau, a lansat o campanie negativa la adresa contracandidatului nedorit. Iohannis a fost acuzat, fara dovezi ca are „legaturi cu traficul de organe”, ca este un escroc imobiliar sau chiar agent al serviciilor secrete germane – „calul troian al Angelei Merkel”.
• Ponta favorizeaza o reluare a relatiilor cu China, Rusia si Turcia. Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan si Viktor Orban par a fi modelele sale.
• O victorie a lui Ponta ar da partidului sau, care domina parlamentul din 2012 cu o majoritatea suficienta pentru a schimba constitutia, puteri nelimitate. Presedintele controleaza portofoliile de externe si aparare personal si este responsabil si de numirile chieze de la parchetul general, guvern, legislatura, serviciile de informatii si justitie.

Sursa: hotnews.ro