Acasă Stirile zilei Energie Romania s-a aliat cu Kazahstan! Compania KazMunaiGas va investi 1 miliard in...

Romania s-a aliat cu Kazahstan! Compania KazMunaiGas va investi 1 miliard in dezvoltarea Rompetrol!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Acordul dintre grupul Rompetrol, detinut de compania petroliera nationala din Kazahstan, KazMunaiGas, si Guvernul Romaniei referitor la stingerea creantei rafinariei Petromidia presupune si infiintarea unui fond de un miliard de dolari, destinat proiectelor de investitii in sectorul energetic din Romania si extinderea de retail a Rompetrol.

Initial, kazahii pun 150 de milioane de dolari in fond. Statul roman va fi actionar la acest fond, cu 20%, participatia in valoare de 30 de milioane de dolari fiind oferita de compania kazaha cu titlu gratuit. Fondul de investitii va atrage, pe langa contributia KazMunaiGas, si finantari suplimentare de pe piata financiara, estimarea de capital atras ridicandu-se la un milliard de dolari. Fondul va avea o existenta de sapte ani. Statul nu isi va putea vinde participatia timp de cel putin cinci ani si, dupa aceasta perioada, Rompetrol Group va avea drept de preemtiune. In aceasta perioada, statul poate primi dividende, proportional cu cota de capital detinuta.

Ce va face acest Fond? Iata ce spune Guvernul Romaniei:

“Memorandumul va avea un impact macroeconomic structurat pe mai multe componente: Dezvoltarea sectorului energetic si a sectoarelor adiacente, pe masura implementarii proiectelor finantate de Fond; deblocarea proiectelor de modernizare pe termen lung a rafinariei operate de Rompetrol.

Astfel, efectele directe ale acestei tranzactii complexe se vor materializa in: asigurarea unui parteneriat strategic pe termen lung in domeniul energetic, asigurarea continuarii investitiilor in Romania, precum si a unor noi investitii care vor mentine si vor crea noi locuri de munca, cresterea nivelului taxelor si impozitelor incasate la bugetul de stat; Obtinerea de catre statul roman a unor venituri viitoare in calitate de actionar la Rompetrol si la Fondul de investitii; cresterea contributiei la PIB; crearea de noi locuri de munca; cresterea valorii participatiilor detinute de Statul Roman, atat in RRC (rafinaria Petromidia-n.red) cat si in Fondul de investitii”.

Sursa: economica.net