Acasă World Romania pune piciorul in prag si blocheaza transferul unor avioane militare din...

Romania pune piciorul in prag si blocheaza transferul unor avioane militare din Rusia in Serbia!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania si Bulgaria, state membre NATO, au blocat transferul unor avioane militare ruse de tip MIG-29 in Serbia, obstructionand temporar concretizarea unui acord in domeniul apararii intre Belgrad si Moscova, afirma surse citate de presa sarba.

Potrivit unor surse citate de site-urile Dnevne.rs si InSerbiaInfo, Romania si Bulgaria nu au permis survolul avioanelor MIG-29 pe care Rusia le ofera Serbiei.

in acest context, avioanele de vanatoare ar urma sa fie demontate, iar partile componente vor fi transportate cu aeronave-cargo in Serbia, unde vor fi reasamblate.

in decembrie 2016, Serbia a anuntat achizitionarea a sase avioane de vanatoare ruse MIG-29 si negocierea cumpararii din Rusia a unor sisteme de rachete Buk, arata Mediafax.

Analistul militar sarb Miroslav Lazanski crede ca avioanele ar fi fost deja livrate Serbiei daca Romania si Bulgaria ar fi acceptat tranzitul prin spatiul aerian. „Nu este problema ca asa vor (Romania si Bulgaria – n.red.), ci este din cauza NATO. Acum sunt negocieri pentru demontarea avioanelor si pentru transportarea lor cu avioane-cargo. Ruta logica este prin Romania si Bulgaria, deoarece, daca ar fi prin Ungaria, ar trebui sa se treaca prin spatiul aerian al Ucrainei, care nu permite acest lucru. Ar fi mult mai bine si mai spectaculos ca avioanele sa ne fie aduse intregi, pentru a putea celebra; in al doilea rand, daca vor fi demontate, apar complicatii, intr-o aeronava-cargo incap doar doua avioane de vanatoare, transportul este mai scump si totul este mai complicat. Reasamblarea nu ar fi o mare problema, deoarece sunt demontate doar aripile”, a explicat Lazanski pentru site-ul de stiri Alo!.

Un alt expert sarb, Vlade Radulovici, este de aceeasi parere: „Asteptam avioanele in perioada urmatoare, dar este clar ca apar tergiversari. Nu se pune problema ca romanii si bulgarii ar fi invidiosi ca primim astfel de avioane si ca de asta ar fi blocat survolul. Problema este ca Romania si Bulgaria sunt state membre NATO, asa se iau deciziile, sunt respectate si implementate. Practic, nu este o problema directa a Serbiei cu aceste tari, ci o confruntare directa intre NATO si Rusia”.

Serbia este un aliat traditional al Rusiei, iar Moscova vrea extinderea influentei in regiunea Balcanilor pentru a contracara extinderea Aliantei Nord-Atlantice. Serbia a semnalat ca vrea integrarea in Uniunea Europeana, dar nu s-a declarat dispusa aderarii la NATO.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos