Administratia Nationala de Meteorologie a emis un cod rosu de canicula pentru ziua de 8 iulie. Avertizarea vizeaza doua judete din vestul tarii, alte 18 judete fiind sub avertizare de cod portocaliu.

Cod rosu: In judetele Arad si Bihor se vor Inregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatura ale regiunii.

COD PORTOCALIU: In dupa-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, In Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, precum si In cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

COD GALBEN: Miercuri, 8 iulie, canicula va persista si se va accentua. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…38 degrade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati In toata tara.

Valul de caldura va persista si pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, In regiunile sudice si sud-estice, iar instabilitatea atmosferica se va accentua treptat Incepand din vestul tarii.

Potrivit legislatiei In vigoare, codul rosu se instituie atunci cand temperaturile depasesc 40 de grade Celsius In intervalul orar 11.00-17.00, iar autoritatile sunt obligate sa ia masuri de mobilizare maxima. Potrivit unui ordin al ministrului sanatatii, pentru situatiile de cod rosu trebuie reduse deplasarile la cele esentiale si evitata iesirea din cladiri Intre orele 11.00 si 17.00. Totodata, ordinul recomanda consumarea a doi-patru litri de lichide pe zi si evitarea oricarui tip de alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.