Acasă Stirile zilei Stiinta Rolul mirodeniilor in mancare este mai important decat se credea!

Rolul mirodeniilor in mancare este mai important decat se credea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rolul mirodeniilor in mancare este mult mai important decat se stia pana in prezent pentru ca ajuta la reducerea consumului de sare, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, scrie dailymail.co.uk.

Intr-un nou studiu, efectuat la Universitatea San Diego din California, 55 de voluntari au urmat o dieta saraca in sodiu, timp de patru saptamani, alimentele si bauturile fiind asigurate de cercetatori. Principala sursa de sodiu din alimente si bauturi este sarea.

In a doua etapa a studiului, jumatate dintre voluntari au luat lectii de gatit, in cadrul unui „grup de interventie comportamentala”, cu durata de 20 de saptamani, al caror scop era reducerea consumului zilnic de sodiu la 1,5 grame, prin utilizarea condimentelor si ierburilor aromatice.

Restul voluntarilor au redus consumul de sodiu pe cont propriu.

Peste 60% dintre participantii la studiu sufereau de hipertensiune arteriala, iar aproape o cincime aveau diabet si sufereau de obezitate.

Voluntarii care au participat la a doua etapa a studiului, bazata pe lectii de gatit, au consumat, in medie, cu 966 de miligrame de sodiu mai putin decat voluntarii care nu au beneficiat de aceste cursuri.

Cheryl Anderson, coordonatoarea studiului si profesor asociat la Departamentul de familie si medicina preventiva la Universitatea San Diego, a spus ca persoanele care au invatat sa gateasca in acest mod diferit au reusit sa detina controlul asupra dietelor pe care le urmau.

„Persoanele din gupul de interventie au invatat strategii de rezolvare a problemelor, cum sa gateasca tot felul de retete pe baza de ierburi si condimente, modul in care cultura influenteaza alegerea condimentelor, cum sa tina dieta sub control si sa depaseasca blocajele asociate cu schimbarea dietei, cum sa aleaga si sa comande mancarea cand merg la restaurant si cum sa adopte o dieta saraca in sodiu pentru totdeauna”, a explicat Cheryl Anderson.

Cercetatorii nu au pus accentul pe anumite mirodenii, ci i-au incurajat pe participanti sa incerce diferite combinatii, pentru a descoperi ce anume le place mai mult.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos