Acasă Sanatate Stii pe cineva care isi roade unghiile? Vezi ce tradeaza acest gest...

Stii pe cineva care isi roade unghiile? Vezi ce tradeaza acest gest grav!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu de putine ori vedem persoane care isi rod unghiile, fie ca vorbim de varste fragede sau de varste inaintate. Psihologii spun ca acest gest tradeaza afectiuni psihice care pot deveni grave daca nu sunt intelese corect si tratate la timp. Roaderea semnifica o tensiune reprimata si apare cu precadere in cazul persoanelor introvertite, care tin inabusite nemultumirile, sentimentele de furie si frustrarile.

Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare insa inconstient prin maltratarea propriilor unghii. Este un gest involuntar, de aceea vointa persoanei nu este intotdeauna suficienta pentru a-l opri.

„A-ti roade unghiile in mod cronic poate creea serioase probleme de sanatate, avertizeaza Margaret E. Parsons, dermatolog si membru al asociatiei. Pe langa faptul ca acest obicei distruge tesuturile si impiedica unghiile sa creasca, el expune pielea din jurul unghiilor unor infectii severe si dureroase”.

Mai mult decat atat, persoanele care au acest obicei pot suferi infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si invers. In cazuri extreme pot aparea depozite de puroi pe degetele umflate si rosii. In plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infectii ale gingiilor si favorizeaza aparitia cariilor.

Pe plan psihologic, onicofagia influenteaza in mod negativ calitatea vietii persoanelor afectate, care constientizeaza ca au o problema de care nu pot scapa, se simt complexate din aceasta cauza, pot suferi de anxietate, ajung sa evite relatiile sociale. Pentru a renunta la obiceiul roaderii unghiilor, dr. Parsons recomanda:

„Trebuie sa incepeti prin a va taia unghiile foarte scurt pentru a reduce tentatia roaderii unghiilor. Apoi utilizati o solutie cu gust amar pe care o veti aplica pe unghii. Aceasta are un efect repulsiv. Acordati atentie aspectului unghiilor, faceti-va frecvent manichiura, pentru a avea unghii prea frumoase si ingrijite pentru a mai fi roase”.

Daca obiceiul roaderii unghiilor survine in caz de anxietate, utilizarea unei mingi antistres va poate fi de ajutor, scrie adevarul.ro