Acasă Stirile zilei Stiinta Revolutionar! Persoane paralizate au miscat cursorul unui computer cu puterea gandului!

Revolutionar! Persoane paralizate au miscat cursorul unui computer cu puterea gandului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ceea ce parea greu de crezut si mai ales greu de realizat tocmai s-a intamplat. O echipa de cercetatori de la Brown University, Massachusetts General Hospital, Stanford University si Providence VA Medical Center din Statele Unite ale Americii au obtinut un rezultat revolutionar in incercarea de a asigura o oarecare autonomie in cazul persoanelor suferind de paralizie.

In cadrul experimentului doua persoane suferind de paralizie au reusit, in timpul unor teste clinice, sa miste cursorul unui computer prin puterea gandului, un succes considerat de specialisti fara precedent, informeaza maxisciences.com, citat de mediafax.

De foarte multi ani, acestia incearca sa creeze o interfata ambitioasa, capabila sa descifreze activitatea cerebrala a bolnavilor pentru ca acestia sa poata controla dispozitive care sa ii ajute la comunicare si miscare.
Cele mai recente teste au avut ca subiecti doua persoane suferind de scleroza laterala amiotrofica (maladia Charcot), care au reusit sa utilizeze aceasta interfata, iar rezultatele lasa sa se intrevada noi perspective in acest domeniu de cercetare.
Pentru a reusi o astfel de performanta, cercetatorii au implantat in cortexul motor al voluntarilor, in varsta de 50 de ani, cate o retea de electrozi. Subiectii au fost apoi rugati sa isi imagineze o miscare prin care sa deplaseze cursorul pe ecranul unui computer pana la o anumita tinta.
In timpul experimentelor, dispozitivul a inregistrat simultan semnalele trimise de partea creierului care controla miscarile si a retransmis informatiile catre computer pentru a efectua sarcina respectiva.
Rezultatele acestui studiu, prezentate in revista Nature Medicine, sugereaza ca noua generatie de „proteza cerebrala” functioneaza nu numai satisfacator, ci si de doua ori mai rapid decat versiuni precedente.
Un astfel de experiment a fost realizat cu succes si in 2011, pe o pacienta tetraplegica, Cathy Hutchinson, care a reusit sa actioneze un brat robotizat cu ajutorul unei retele de electrozi implantata in creier. De la acel moment, dispozitivul a fost imbunatatit.
Potrivit specialistilor, prototipul se apropie din ce in ce mai mult de o versiune potential utilizabila de persoane cu handicap, in mod autonom.