Acasă Sanatate RISCURILE la care sunt expusi BEBELUSII nascuti prin CEZARIANA!

RISCURILE la care sunt expusi BEBELUSII nascuti prin CEZARIANA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt expusi la un risc mai mare cu 23% de a suferi de autism, potrivit unui studiu al cercetatorilor irlandezi.

Oamenii de stiinta irlandezi au descoperit ca o astfel de interventie chirurgicala pare sa creasca riscul de autism cu aproape o patrime, insa nu au gasit deocamdata o explicatie pentru acest fenomen, informeazadailymail.co.uk.

Ei le indeamna pe femei sa nu se sperie de rezultatele studiului, intrucat riscul general de autism ramane la un nivel foarte scazut.

In Marea Britanie, un sfert din totalul nasterilor sunt realizate prin cezariana, iar numarul lor a crescut de patru ori din 1970 pana in prezent.

Aceasta crestere se datoreaza partial faptului ca femeile care prezinta riscuri de complicatii medicale in timpul nasterii sunt sfatuite sa recurga la cezariana, deoarece aceasta interventie este mai sigura.

Cercetatorii irlandezi au analizat o serie de studii anterioare care asociau nasterea prin cezariana si autismul.

Ei au descoperit ca procedura medicala duce la o crestere medie de 23% a riscului de autism, desi nu pare sa existe niciun motiv evident in spatele acestui fenomen.

Autorii analizei au incercat sa afle si daca exista o legatura intre cezariana si ADHD (deficit de atentie/ tulburare hiperkinetica) insa rezultatul nu a fost concludent.

Studiul a fost coordonat de medicul Eileen Curran.

Anterior, oamenii de stiinta au afirmat ca asocierea dintre cezariana si autism s-ar datora genelor, ceea ce inseamna ca anumiti bebelusi sunt predispusi sa treaca prin nasteri dificile si abia apoi sa dezvolte autism.

O alta explicatie posibila vizeaza faptul ca femeile care apeleaza la cezariana sunt mai varstnice, iar bebelusii lor prezinta la randul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.

Medicii le indeamna pe femei sa nu se simta vinovate si sa creada ca au influentat negativ dezvoltarea bebelusilor prin faptul ca au solicitat sa nasca prin cezariana.

Cresterea numarului de cezariene are la baza in principal faptul ca medicii le sfatuiesc pe femei sa opteze pentru aceasta interventie atunci cand exista un risc mare de complicatii medicale.

Aceste femei sunt in general cele supraponderale si obeze, sufera de diabet, au suferit complicatii la o nastere precedenta sau sufera de anumite maladii mintale. Alte femei trec printr-o cezariana in situatii de urgenta, atunci cand apar complicatii chiar in timpul nasterii.

Desi operatia de cezariana este mult mai sigura in zilele noastre decat in urma cu 50 de ani, procedura prezinta in continuare un risc de infectie, cheaguri sangvine si anumite vatamari la nivelul organelor interne.

In 2012, un studiu realizat de Imperial College London a descoperit ca o zecime dintre mame au dezvoltat o infectie si au avut nevoie de o perioada de spitalizare mai indelungata dupa nastere.

Sursa: mediafax.ro