Acasă Stirile zilei Stiinta Misteriosul DISC DIN PHAISTOS a fost descifrat! Ce inteles au HIEROGLIGELE de...

Misteriosul DISC DIN PHAISTOS a fost descifrat! Ce inteles au HIEROGLIGELE de pe ARTEFACT!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Misteriosul Disc din Phaistos, vechi de 4.000 de ani, a fost descifrat de cercetatorii britanici, potrivit huffingtonpost.com.

Celebrul disc a fost descoperit in 1908, pe insula greceasca Creta. Pana acum, nimeni nu reusise sa traduca misteriosul text inscriptionat pe acest disc, care a fost creat in perioada de apogeu a civilizatiei minoice, in jurul anului 1.700 i.e.n.

Profesorul britanic Gareth Owens a studiat acest artefact, pe care l-a denumit, in gluma, „primul CD-ROM minoic”, si a reusit sa descifreze intelesul misterioaselor hieroglife, raporteaza Discovery News, citat dehuffingtonpost.com.

„In colaborare cu John Coleman, profesor de fonetica la Universitatea Oxford, am petrecut sase ani incercand sa obtinem cea mai buna lectura a textului”, a declarat Gareth Owens, cercetator in lingvistica la Institutul de Educatie Tehnologica din Creta.

Discul poate fi citit in spirala, din exterior spre interior. Folosind o serie de studii precedente despre hieroglifele din Creta si dialecte din limba greaca straveche, cei doi savanti au identificat mai intai trei cuvinte cheie – „Iquekurja” („mama insarcinata” si/sau „zeita”), „Ique” („mama” si/sau „zeita”) si „Iquepaje” / „Ique-Phae” („mama stralucitoare” sau „zeita”) – care se repeta in textul gravat pe Discul din Phaistos.

„Conceptul de zeita-mama era banuit de aproximativ un secol de lingvisti, datorita lucrurilor pe care le cunoastem despre religia minoica, insa trebuia sa dovedim acest fapt si din punct de vedere lingvistic”, a explicat profesorul Owens.
Discul din Phaistos are un diametru de 16 centimetri si este expus la Muzeul de Arheologie din Heraklion.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos