Purtatorii virusului HIV au de acum o noua speranta dupa ce o companie norvegiana a reusit sa dezvolte un vaccin impotriva HIV cu rezultate deosebite. Potrivit cercetatorilor acest tratament are drept scop sa disloce si apoi sa indeparteze virusul de la seropozitivi, scrie AFP, citat de Agerpres.

 

„Este o reusita majora pentru gasirea unui tratament functional impotriva HIV”, a declarat marti AFP purtatorul de cuvant al Bionor, Jurgen Fischer Ravn.

In prezent, tratamentele antiretrovirale ajuta la mentinerea controlului asupra virusului la pacientii seropozitivi, insa nu il indeparteaza definitiv. Virusul ramane in corpul persoanelor tratate, in forma latenta, insa reapare imediat dupa incetarea tratamentelor. Acest rezervor de virus latent, la care este greu de ajuns, constituie unul dintre cele mai mari obstacole in calea elaborarii unui tratament care sa asigure o vindecare sigura.

Experimentul desfasurat de Bionor la universitatea Aarhus din Danemarca pe 20 de pacienti seropozitivi a permis scoaterea virusului latent din rezervor cu un agent anticancer, Istodax, si apoi eliminarea lui partiala.

Fiecare pacient a fost vaccinat in prealabil cu un vaccin produs de compania Bionor, Vacc-4x. ‘Trezirea’ virusului latent, scoaterea sa din rezervorul respectiv si apoi eliminarea (procedeu denumit plastic ‘kick and kill’) este strategia promitatoare pentru a scapa pacientii de HIV, insa testele desfasurate de Bionor nu au fost validate si publicate de o revista stiintifica, conform AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.