Acasă Politic REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Klaus Iohannis, castigatorul scrutinului!

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Klaus Iohannis, castigatorul scrutinului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biroul Electoral Central (BEC) a finalizat procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidentialelor, astfel Klaus Iohannis este castigatorul scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a indeplinit conditiile art. 81 din Constitutie.

Articolul mentionat se refera la „alegerea Presedintelui” si prevede, la alineatul (3), ca „in cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit majoritatea (in primul tur de scrutin – n.r.), se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi”.

Klaus Iohannis a obtinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal intocmit de BEC.

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la sectia de votare in a carei raza teritoriala domiciliaza, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat in alta localitate decat cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobila.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

Biroul Electoral Central a informat, joi, ca va transmite in cursul zilei Curtii Constitutionale procesul-verbal privid centralizarea rezultatelor votarii la alegerea pentru presedintele Romaniei din data de 16 noiembrie.

Validarea alegerilor se face de catre Curtea Constitutionala.

Actul de validare a rezultatului alegerilor se intocmeste in trei exemplare, dintre care unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului, pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales, conform Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos