Acasă Sanatate Revolutionar! Oamenii de stiinta au descoperit leacul pentru leucemie

Revolutionar! Oamenii de stiinta au descoperit leacul pentru leucemie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Leucemie este cunoscuta ca si „cancerul sangelui”, iar boala ucide anual un numar considerabil de romani. Boala afecteaza maduva osoasa si sangele, fiind foarte dificil de tratat, de multe ori recidivand si fiind rezistenta la tratament. Cu toate acestea, un nou studiu publicat in Procedurile Academiei Nationale de Stiinte a Statelor Unite ale Americii ar putea oferi o speranta omenirii, dezvaluind ca este posibil ca celulele cancerigene sa se autodistruga.

Mai exact, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Scripps (TSRI) au reusit sa puna cap la cap o tehnica care poate convinge celulele canceroase sa se tranforme in celule autoimune, reusind sa-si rescrie programarea biologica.

Cheia acestei solutii este un anticorp uman extrem de rar care reuseste sa blocheze raspandirea celulelor albe si sa determine autodistrugerea microbilor, scrie Libertatea.

Recent, cercetatorii au incercat sa gaseasca terapii prin anticorpi pentru a putea trata oamenii cu deficiente de celule imunitare. Sperand sa gaseasca anticorpi care ar activa receptorii de pe celulele imature, astfel incat acestea sa se transforme in celule mature, ei au facut si o alta descoperire. Anticorpii respectivi nu numai ca faceau ceea ce se asteptau sa faca, dar puteau sa si transforme celulele imature intr-un alt tip de celule, unele foarte similare celor din sistemul nervos.

Leucemia mieloida acuta (LMA) este o forma de leucemie deosebit de agresiva care ataca celulele responsabile cu neutralizarea infectiilor bacteriene si distrugerea parazitilor. Organismul celor care sufera de aceasta boala produce prea multe celule albe care interfereaza cu producerea normala a celorlalte tipuri de celule.

Tinand cont de acest lucru, expertii au introdus intr-o proba de sange uman bogat in celule LMA o cantitate considerabila de anticorpi de crestere si activare si au descoperit un lucru remarcabil.

Anticorpii au reusit sa transforme celulele bolnave in celule dentritice (celule cheie in sprijinul sistemului imunitar). Mai mult decat atat, prin expunerea prelungita la anticorpii respectivi, celulele au ajuns sa semene foarte mult cu celulele care protejeaza organismul de amenintari ca virusurile, bacteriile si nu in ultimul rand, chiar celulele canceroase.

Din pacate, insa, descoperirea nu vizeaza decat celulele afectate de leucemia mieloida acuta, nu si de alte tipuri de cancer.

 

Cu toate acestea, cercetatorii spera ca tehnica sa fie imbunatatita in viitor astfel incat oamenii sa poata scapa odata si pentru totdeauna de aceasta boala inca necrutatoare.