REVOLTA la inchisoarea Guantanamo! Autoritatile au tras cu gloante de cauciuc!

Detinutii de la inchisoarea Guantanamo, dintre care cateva zeci sunt in greva foamei, au fost separati sambata in celule individuale dupa o revolta care a determinat autoritatile sa traga cu gloante de cauciuc neletale, au anuntat autoritatile militare.

Comandantul „a ordonat transferarea detinutilor din celule comune in unele individuale in tabara 6 pentru a asigura sanatatea si siguranta acestor detinuti”, a anuntat purtatorul de cuvant al inchisorii, Robert Durand, intr-un comunicat.

„Aceasta actiune a fost adoptata ca raspuns la eforturile detinutilor de a limita capacitatea garzilor de a-i supraveghea acoperind camerele de supraveghere, ferestrele si peretii de sticla”, a explicat el.

Gardienii au intervenit pentru a inlatura aceste obstacole, dar „unii detinuti au rezistat cu ajutorul unor arme improvizate, iar ca raspuns au fost trase patru gloante «mai putin letale»”, a declarat el, fara a preciza tipul acestora.

Loading...

„Gardienii sau detinutii nu au fost raniti grav”, potrivit aceleiasi surse, care nu a oferit detalii.

Avocatul celor doi kuwaitieni aflati in greva foamei, locotenent-colonelul Barry Wingard, a deplans folosirea fortei, intr-un e-mail trimis AFP.

„Actiunea responsabililor inchisorii este exact inversul a ceea ce cred ca ar fi trebuit facut. Greva foamei ar fi fost incheiata astazi” daca exemplarele din Coran ale acestor barbati nu ar fi fost rasfoite, a declarat el.

„Singurul lucru constant la Guantanamo este ca forta pare sa sfideze intotdeauna logica si bunul simt”, a scris avocatul, afirmand ca spera intr-o interventie a Comitetului International al Crucii Rosii, singurul care are acces la taberele detinutilor.

Potrivit avocatilor, majoritatea detinutilor din tabara 6, unde se afla 130 de persoane, sunt in greva foamei dupa o perchezitie, la inceputul lui februarie, in cadrul careia au fost examinate exemplare din Coran in mod inadecvat, perceput de ei drept o profanare. Potrivit Pentagonului, joi erau 43 de grevisti, de patru ori mai multi decat in urma cu o luna, iar 11 erau alimentati fortat.

In total, inchisoarea are 166 de detinuti, majoritatea aflati acolo de peste 11 ani fara a fi inculpati sau judecati, in timp ce Barack Obama nu si-a respectat promisiunea de a inchide acest centru de detentie controversat din Cuba.

Sursa: mediafax.ro

Loading...
spre