Acasă Stirile zilei REVOLTA la inchisoarea Guantanamo! Autoritatile au tras cu gloante de cauciuc!

REVOLTA la inchisoarea Guantanamo! Autoritatile au tras cu gloante de cauciuc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Detinutii de la inchisoarea Guantanamo, dintre care cateva zeci sunt in greva foamei, au fost separati sambata in celule individuale dupa o revolta care a determinat autoritatile sa traga cu gloante de cauciuc neletale, au anuntat autoritatile militare.

Comandantul „a ordonat transferarea detinutilor din celule comune in unele individuale in tabara 6 pentru a asigura sanatatea si siguranta acestor detinuti”, a anuntat purtatorul de cuvant al inchisorii, Robert Durand, intr-un comunicat.

„Aceasta actiune a fost adoptata ca raspuns la eforturile detinutilor de a limita capacitatea garzilor de a-i supraveghea acoperind camerele de supraveghere, ferestrele si peretii de sticla”, a explicat el.

Gardienii au intervenit pentru a inlatura aceste obstacole, dar „unii detinuti au rezistat cu ajutorul unor arme improvizate, iar ca raspuns au fost trase patru gloante «mai putin letale»”, a declarat el, fara a preciza tipul acestora.

„Gardienii sau detinutii nu au fost raniti grav”, potrivit aceleiasi surse, care nu a oferit detalii.

Avocatul celor doi kuwaitieni aflati in greva foamei, locotenent-colonelul Barry Wingard, a deplans folosirea fortei, intr-un e-mail trimis AFP.

„Actiunea responsabililor inchisorii este exact inversul a ceea ce cred ca ar fi trebuit facut. Greva foamei ar fi fost incheiata astazi” daca exemplarele din Coran ale acestor barbati nu ar fi fost rasfoite, a declarat el.

„Singurul lucru constant la Guantanamo este ca forta pare sa sfideze intotdeauna logica si bunul simt”, a scris avocatul, afirmand ca spera intr-o interventie a Comitetului International al Crucii Rosii, singurul care are acces la taberele detinutilor.

Potrivit avocatilor, majoritatea detinutilor din tabara 6, unde se afla 130 de persoane, sunt in greva foamei dupa o perchezitie, la inceputul lui februarie, in cadrul careia au fost examinate exemplare din Coran in mod inadecvat, perceput de ei drept o profanare. Potrivit Pentagonului, joi erau 43 de grevisti, de patru ori mai multi decat in urma cu o luna, iar 11 erau alimentati fortat.

In total, inchisoarea are 166 de detinuti, majoritatea aflati acolo de peste 11 ani fara a fi inculpati sau judecati, in timp ce Barack Obama nu si-a respectat promisiunea de a inchide acest centru de detentie controversat din Cuba.

Sursa: mediafax.ro