1.Grau, hrisca sau mei copt
Se spala foarte bine graul si se pune in tigaie cu sare, in strat subtire, atat cat sa o acopere. Se pune pe foc puternic si se amesteca in continuu cu o lingura de lemn. Este foarte important ca focul sa fie puternic, pentru ca bobul sa devina crocant si nu tare. Se coace pana cand boabele de grau plesnesc toate si isi schimba usor culoarea. Se verifica daca graul a devenit crocant si usor de mestecat. Trebuie sa aveti grija sa il luati de pe foc inainte de a se arde, deoarece incepe foarte rapid sa se inchida la culoare dupa ce s-a evaporat apa din boabele de grau.
Pentru hrisca sau mei se procedeaza analog, cu precizarea ca acestea trebuiesc coapte fara a fi fost umezite in prealabil. in schimb, se adauga sarea umezita pentru ca aceasta sa adere la boabele de hrisca sau mei.
2.Turtite din grau
Se macina fin graul (cu ajutorul unei rasnite mecanice sau electrice), pana devine faina. Se face o coca din apa, sare si faina de grau complet, care trebuie sa fie elastica, nici prea moale, nici prea tare. Se lasa cca. 2 ore sa stea, pana ce glutenul din faina face priza, dupa care se fac turtite care se coc fie in tigaie, fara ulei, la foc mic, fie in cuptor (care a fost incins din timp), iar tava in care se pun turtitele sau covrigeii trebuie sa fie si ea fierbinte.
Daca se coc in tigaie, se recomanda ca turtitele sa fie cat mai subtiri. La cuptor se pot face covrigi, batoane sau orice alte forme. Se procedeaza analog in cazul turtitelor din hrisca. Se recomanda sa se faca turtite din faina de grau amestecata cu faina de hrisca sau/si cu faina de mei, faina de grau fiind in proportia cea mai mare.
3.Supa de orez cu galuste de grau
Dintr-o cantitate mica de faina de grau integral, apa si sare se face o coca moale (mai moale decat cea pentru turtite) si se lasa sa stea 15-25 de minute.
Din aceasta se fac galustele, de marime cat o nuca, si se pun in apa clocotita cu sare. Se fierb circa 10 minute, dupa care se adauga orez sau faina de orez. Se mai fierbe vreo 10-15 minute, amestecand des daca am pus faina de orez pentru a nu se lipi. in loc de orez se poate folosi si hrisca.
Sursa: Obiectiv.info