Acasă Stirile zilei Laura Codruta Kovesi provoaca panica in randul politicienilor

Laura Codruta Kovesi provoaca panica in randul politicienilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat duminica la ProTV ca anchetele din ultima perioada de timp au produs o oarecare panica in randul clasei politice si crede ca acesta este motivul pentru care se incearca limitarea atributiilor procurorilor.

„Cred ca este o incercare de a limita atributiile procurorilor. Nu cred ca in Romania s-a inventat masura arestarii preventive in 2015, nici catusele nu au fost inventate acum. Cred ca anchetele din ultima perioada de timp au produs o oarecare panica in randul clasei politice si cred ca acesta este motivul pentru care se incearca limitarea atributiilor procurorilor”, a afirmat Kovesi, referitor la recentele initiative de a restrange modalitatile de arestare.

Ea a spus ca este dificil sa spuna daca actuala clasa politica sprijina sau nu lupta impotriva coruptie.

„Este foarte dificil de spus, in conditiile in care la fiecare doua saptamani ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedura penala prin care se incearca limitarea atributiilor sau limitarea posibilitatilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil sa spun ca actuala clasa politica sprijina lupta anticoruptie”, a mentionat Kovesi.

Sefa DNA a aratat ca sunt politicieni care intr-adevar sprijina lupta anticoruptie, dar exista o mare parte acestora care incearca de fiecare data sa modifice legi, in asa fel incat sa o ingreuneze sau sa o impiedice.

„Daca ne referim la votul din Parlament pe cererile de ridicare a imunitatilor, am putea spune ca nu intotdeauna avem sprijin din partea clasei politice. Un cetatean care comite o fapta de coruptie poate fi arestat oricand de catre judecator, in timp ce un parlamentar, pentru simplu fapt ca face parte din Parlamentul Romaniei, desi comite aceeasi fapta sau o fapta mai grava, nu poate fi arestat pentru ca uneori votul in Parlament blocheaza exercitarea acestei posibilitati”, a subliniat procurorul sef.

Kovesi a mai spus ca a vazut cateva propuneri de modificari extrem de ciudate.

„Exista o propunere potrivit careia o persoana care sufera de o boala incurabila poate sa nu execute pedeapsa pe care o primeste. Nu defineste Codul penal ce inseamna boala incurabila, poate doar daca ne ducem la dictionarul explicativ sau poate daca apelam la medici sa aflam ce inseamna boala incurabila. Daca luam termenul general, asa cum ar trebui sa facem, este o boala care nu se vindeca. Daca ai o alergie, spre exemplu, nu te mai duci la puscarie indiferent cat furi pentru ca ai o boala care nu se vindeca. Este una dintre modificarile care se incearca a fi introduse in acest proiect de lege”, a explicat Kovesi.

Sefa DNA a mai mentionat ca un Cod trebuie sa stabileasca niste criterii generale, largi, iar ceea ce este cel mai important este ca masura arestarii preventive se dispune intotdeauna de judecator. Ea a adaugat ca o astfel de cenzura nu trebuie sa existe din partea politicienilor, ci din partea judecatorilor.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos