Linistea, alimentatia sanatoasa si dulciurile, secretele unei vietnameze in varsta de 122 de ani. Linistea caminului, produsele din ferma proprie si dulciurile cu zahar de palmier sunt cateva dintre secretele vietnamezei Nguyen Thi Tru, in varsta de 122 de ani, care, potrivit asociatiei World Record Association, cu sediul in Hong Kong, este cea mai varstnica femeie de pe planeta, relateaza EFE.

Din casa sa situata intr-o zona rurala din apropierea orasului Ho Chi Minh, batrana, cu aspect fragil, le surade vizitatorilor, dar aproape ca nu mai vorbeste. Acum patru ani a inceput sa-si piarda cunostinta.

Picioarele slabite si subtiri nu o mai ajuta si are nevoie de ingrijiri aproape tot timpul.

Cea mai tanara nora a sa, Nguyen Thi Ba, de 76 de ani, se ocupa de ea intreaga zi, iar in timpul noptii doarme alaturi de ea, scrie Agerpres.

Linistea familiei a fost tulburata la 15 aprilie, cand Asociatia mondiala a recordurilor a declarat-o cea mai varstnica femeie din lume si ziaristii au inceput sa bata la usa sa.

‘Nu stim bine cum s-a intamplat, noi nu am cerut nimic. Probabil cineva din cadrul Administratiei si-a dat seama ca se nascuse in 1893 si a anuntat asociatia’, spune nora.

Sotul lui Nguyen Thi Tru a incetat din viata in 1975, la varsta de 85 de ani (ea avea pe atunci 82), iar dintre cei zece copii ai lor, numai doi mai traiesc.

Cel mai mic, a carui sotie o ingrijeste, a decedat in luna martie, la varsta de 85 de ani.

‘Are deja doi stra-stranepoti, dar ne este foarte greu sa numaram nepotii si stranepotii, sunt multi’, spune Nguyen Thi Ba.

Centenara urmareste cu ochi curiosi cum nora ofera detalii despre existenta sa linistita.

‘Ea a stat totdeauna acasa, nici macar nu mergea la piata, totdeauna a mancat legume, orez, fructe, carne si peste din ferma noastra. Familia avea multe pamanturi’, precizeaza nora.

Unul dintre putinele vicii ale acestei femei care nu a gustat niciodata alcoolul sunt dulciurile cu zahar de palmier, pe care inca le mai consuma din cand in cand.

A fost ingrijorata doar in timpul Razboiului din Vietnam, cand pamanturile din apropierea casei sale au devenit camp de lupta si a trebuit sa se mute, dar nici ea, nici rudele sale nu au fost ranite.

‘Soacra mea nu a fost niciodata intr-un spital. Acum, vine un medic sa o vada din cand in cand’, mai spune Nguyen Thi Ba.

Dintre trasaturile caracteristice, nora evidentiaza generozitatea, permanenta disponibilitate de a da o mana de ajutor.

‘Imi amintesc ca si in vremurile grele pentru noi ii ajuta pe vecini daca ii cereau ceva de mancare’, adauga Ba.

In timpul vizitei, centenara le surade vizitatorilor si ramane tacuta. Abia cand nora sa termina de vorbit, spune singurele cuvinte: ‘Stinge lumina’.

Organizatia Guinness o recunoaste numai pe newyorkeza Susannah Mushatt Jones, in varsta de 116 ani. Actele din registrul vietnamez de stare civila potrivit carora Nguyen Thi Tru s-a nascut la 5 mai 1893 nu au fost inca validate de Guinness, semnaleaza agentia spaniola de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.