Doar daca nu esti Warren Buffett sau Usain Bolt, in lume va exista intotdeauna cineva mai bogat, mai puternic, mai rapid, mai de succes decat tine. Orice ai face, va exista cineva care va face acelasi lucru mai bine decat tine.

Si vrei nu vrei iti vei privi concurentul cu invidie. Toata societatea noastra este construita acum in asa mod: mai sus, mai puternic, mai rapid. si nu este vorba despre sport. Este vorba despre bani, influenta, despre masina de lux din garajul casei de pe marginea lacului, despre cartea de vizita si functia cat mai inalta.

Omul este un animal ambitios, care nu a invatat sa cedeze si care vrea permanent sa fie mai bun, mai de succes, sa intreaca, sa sara peste, sa reuseasca. Invidia devine o parte necesara a lumii noastre, chiar daca ne otraveste viata, de foarte multe ori distrugand relatiile de prietenie, de rudenie sau de afaceri.

Trebuie sa intelegem ca invidia vine din obisnuinta de a compara cu cei din jurul nostru. Sa renuntam la acest viciu este foarte greu, insa sunt 5 pasi care te vor ajuta sa-ti ucizi sentimentul de invidie.

1. Recunoaste ca esti tentat sa invidiezi.  Recunoasterea faptului ca invidiezi pe cineva demonstreaza ca esti in stare sa-ti recunosti slabiciunile si vulnerabilitatea in anumite situatii, dar si ura fata de cel pe care il invidiezi. O persoana nu se poate crede Superman daca este normala la cap. Asta inseamna ca slabiciunile si vulnerabilitatea sunt parti ale „eu-lui” la fel ca si alte trasaturi ale caracterului si ale personalitatii tale.

2. Tine minte ca mandria este doar partea inversa a invidiei. Daca colegul tau are o masina mai buna decat a ta, dar tu esti mai frumos decat el – asta e prima treapta catre invidie. Mai devreme sau mai tarziu la munca va aparea cineva care arata mult mai bine decat tine si are si o masina mult mai puternica. Atunci nenorocitul vei fi tu, iar invidia isi va face simtita prezenta.

Tine minte ca majoritatea lucrurilor sau succesele cu care tu te mandresti sunt temporare si intotdeauna va aparea cineva mai bun decat tine.

3. Schimba invidia pe capacitatea de a analiza modul in care persoana respectiva a atins succesul. Niciodata nu vei sti cu siguranta cu ce pret a obtinut banii, succesul, familia fericita sau cariera de invidiat.

Uneori drumul spre succes sau fericire, pe care toti il invidiaza, cere multe sacrificii, tragedii, greseli mai mari sau mai mici. intelegand asta, vei constientiza ca nu ai pentru ce sa invidiezi.

4. Transforma invidia intr-un combustibil care sa te faca sa devii mai bun. Nu esti multumit de munca ta, de stilul de viata, relatiile pe care le ai sau de starea materiala. Pur si simplu ridica-te si fa totul ca sa schimbi asta in viata ta. E simplu!

5. Nu uita sa fii multumit pentru succesul pe care il ai. Asta nu inseamna ca trebuie sa calculezi daca ai obtinut mai multi bani decat colegul sau vecinul tau. Pur si simplu nu uita ca fiecare victorie  – este rezultatul muncii tale si este un eveniment important in viata ta, arata dozadesucces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.