Un studiu publicat in revista Nature, arata ca resursele de apa pe care se bazeaza aproximativ 1,7 miliarde de oameni din toata lumea se epuizeaza mai rapid ca niciodata, acestea avand nevoie de mii de ani pentru a se reumple.
Raportul „Echilibrul global al bazinelor acvifere in functie de amprenta panzei freatice” a identificat mai multe zone „rosii” in SUA, Mexic, Europa de Est, Orientul Mijlociu si China, unde resursele de apa si ecosistemele care depind de nivelul panzei freatice sunt in pericol din cauza ca volumul folosit depasesete cu mult ritmul in care ploaia realimenteaza bazinele, scrie Business Insider.
Studiul publicat in revista Nature ofera printre exemple un rezoervor subteran din nord-vestul Indiei, pentru realimentarea caruia ar fi nevoie sa ploua de 54 de ori mai mult decat in prezent.
Harta publicata de autorii studiului identifica zonele cu un asa-zis „stres pentru panza freatica”. In zonele albastre indicatorul este mai mic de 1, ceea ce inseamna ca ploaia poate realimenta bazinele de apa in ritmul in care se folosesc resursele acifere in prezent. Zonele rosii sunt cele mai expuse la disparitia resurslor de apa.