Restaurantul desemnat pentru a patra oara cel mai bun din lume

Restaurantul Noma din Copenhaga, administrat de maestrul bucatar Rene Redzepi, a fost desemnat luni, la Londra, cel mai bun din lume de influenta revista britanica Restaurant, castigand pentru a patra oara acest titlu, obtinut si in anii 2010, 2011 si 2012.

Restaurantul danez, amplasat intr-un depozit maritim renovat din Copenhaga, a recastigat acest titlu pe care il pierduse in 2013, in fata restaurantului spaniol El Celler de Can Roca.

Si asta in pofida faptului ca, in februarie 2013, 60 de clienti ai restaurantului Noma au fost victimele unei intoxicatii alimentare dupa ce au luat masa in acest local, potrivit autoritatilor daneze.

Restaurantul, al carui nume reprezinta contragerea sintagmei „Ny Nordiska Mad”, care inseamna „Noua mancare nordica”, propune preparate locale precum „skyr caillé” (specialitate islandeza pe baza de lapte), bou moscat de Groenlanda si moluste servite cu cereale.

Restaurant_Noma

In luna martie, Noma a anuntat un proiect de delocalizare a restaurantului in Japonia, pentru doua luni, in 2015.

Invingatorul de anul trecut, El Celler de Can Roca, administrat de cei trei frati Roca din localitatea Girona, s-a clasat in 2014 pe locul al doilea in topul celor mai bune 50 de restaurante ale planetei. Restaurantul italian Osteria Francescana, administrat de chef-ul Massimo Bottura, la Modena, s-a mentinut pe locul al treilea, pentru al doilea an consecutiv.

Click pe aceeasi tema:  Emotionant! Un tata singur isi creste cei doi copii intr-un grajd! Rezultatele scolare te vor pune pe ganduri!

El-Celler-de-Can-Roca
Locul al patrulea a revenit unui restaurant american: Eleven Madison Park. De Altfel, Statele Unite au multe restaurante in topul din acest an. Restaurantul american Saison a castigat titlul „One to watch” (un restaurant de urmarit).

Niciun restaurant frantuzesc nu figureaza in Top 10. Cea mai buna clasare a unui restaurant francez a fost reusita de Mirazur, din orasul Menton, care a ocupat locul al 11-lea.

Pentru prima data, Marea Britanie are doua restaurante intre primele zece: Dinner by Heston Blumenthal ocupa locul al cincilea, iar The Ledbury se afla pe pozitia a 10-a.

Helena Rizzo a fost desemnata „cel mai bun maestru bucatar feminin din lume”. Restaurantul ei, Mani, aflat in Sao Paolo, a urcat zece locuri si ocupa pozitia a 36-a.

Chef-ul britanic Fergus Henderson, care lucreaza la restaurantul St. John din Londra, detinator al unei stele Michelin, a fost recompensat cu Lifetime Achievement Award.

Alain Ducasse, Joël Robuchon, Paul Bocuse, Albert si Michel Roux se numara printre laureatii acestui premiu din anii trecuti.

Click pe aceeasi tema:  Un deputat PSD si-a iesit din minti! Ce i-a spus unui roman din diaspora: “bagati-as p*** in ma-ta”

Jordi Roca, unul dintre cei trei frati de la El Celler de Can Roca, a fost recompensat in acest an la categoria „cel mai bun patiser”, un premiu aflat la editia sa inaugurala. Acest premiu este contestat in Franta. Potrivit unor experti in arta gastronomica, care ii contesta metodologia, patiseria ar tine de domeniul industriei agroalimentare. Cu totii recunosc insa impactul comercial si mediatic al acestui premiu.

ElCellerDeCanRoca2

Topul 100 al celor mai bune restaurante din lume a fost alcatuit pe baza voturilor exprimate de 900 de experti internationali, in randul carora s-au aflat maestri bucatari si critici culinari.

De la infiintarea in 2002, acest clasament, sponsorizat de San Pellegrino si Acqua Panna, a acordat titlul suprem unui numar de doar cinci restaurante.

In afara de El Celler de Can Roca si Noma, premiul a fost atribuit restaurantului spaniol El Bulli al lui Ferran Adria (inchis de la sfarsitul anului 2011) de cinci ori (2002, 2006, 2007, 2008 si 2009), restaurantului californian The French Laundry al maestrului bucatar Thomas Keller (2003 si 2004) si restaurantului britanic Fat Duck administrat de Heston Blumenthal (2005).

spre