Acasă Stirile zilei Republica Moldova: Dosarul “7 aprilie 2009” este finalizat în proporţie de 60%

Republica Moldova: Dosarul “7 aprilie 2009” este finalizat în proporţie de 60%

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aceasta a fost declarația procurorul general al ţării, Valeriu Zubco, la postul de televiziune Prime. Dosarul se referă la protestele violente de acum trei ani din Republica Moldova.

S-a mai menţionat de asemenea că este vorba de un dosar complex şi a evitat să spună când ar putea fi finalizat.

Au fost speculate multe versiuni referitoare la protestele din 7 aprilie 2009. Una din ele fiind că acestea au fost organizate de fosta opoziţie anticomunistă şi că ar fi fost implicată şi România.

Valeriu Zubco și Valentin Dediu, directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, ambii invitati la aceeaşi emisiune, au dat de înteles că este luată în considerare şi versiunea in care scriitorul rus Eduard Baghirov şi comunistul Mark Tkaciuk ar fi fost implicaţi în organizarea protestelor.

Aceste afirmaţii s-au efectuat în contextul unui film difuzat de presa de la Chişinău, în care cei doi sunt incriminaţi. Unele date prezentate în film sunt conţinute şi în dosarul pe numele lui Baghirov, care a fost expediat în judecată, a declarat Zubco.

Eduard Baghirov a reuşit să evadeze după câteva luni, în vara anului trecut, dupa ce a fost reţinut de autorităţile de la Chişinău.  Evadarea a avut loc atunci când a fost eliberat din arest şi trimis în arest la domiciliu.

Andreea Mușatescu