Pepenele amarui se foloseste de multa vreme pe post de remediu naturist in medicina orientala. In mod traditional, pepenele amarui este folosit de catre asiatici pentru vindecarea hipertensiunii arteriale, a infectiilor cutanate, a crampelor menstruale, precum si impotriva pietrelor la rinichi, a colicilor, a malariei, a glaucomului, a problemelor de colesterol marit, a crampelor stomacale, a hemoroizilor si a febrei.

Pepenele amarui contine alcaloizi, glicozida, peptide, acizi, cucurbitine, charantin, cucurbitacine, momordina, momocharine si proteine. Se crede ca principalele substante active responsabile pentru efectul hipoglicemic ar fi charantinul, cucurbutanoizii, momordicina si acizii oleanolici.

Cercetarile stiintifice recente sugereaza faptul ca pepenele amarui detine proprietati hipoglicemice si anticancerigene.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Medicala Garvan si Institutul Materia Medica din Shanghai au descoperit ca pepenele amarui contribuie in mod semnificativ la vindecarea bolii de diabet de tipul 2.

Pepenele amarui contine o serie de compusi chimici care activeaza protein-kinaza A, ceea ce incurajeaza miscarea transportorilor de glucoza catre epiteliile celulare.

„Un numar mai mare de transportori la suprafata celulelor determina o crestere a captarii glucozei din fluxul sanguin in tesuturile corporale, inclusiv in muschi, ceea ce scade valorile glicemiei serice.”

In Jurnalul de Etnofarmacologie, cercetatorii au conchis ca „Pepenele amarui are un efect hipoglicemic modest si a redus in mod semnificativ nivelurile fructozaminelor la pacientii cu diabet de tipul 2 care au primit 2.000 mg de extract zilnic.

Totusi, efectul hipoglicemic al pepenelui amarui a fost mai slab decat cel al metforminei in doza de 1.000 mg pe zi.”

Pepenele amarui si cancerul mamar

O cercetare noua purtata de oamenii de stiinta de la Universitatea Saint Louis a descoperit ca extractul de pepene amarui declanseaza o reactie in lant la nivel celular care impiedica multiplicarea si determina chiar moartea celulelor canceroase.

Potrivit directorului studiului, „extractul de pepene amarui ajusteaza o serie de cai de transductie a semnalelor intracelulare, ceea ce induce moartea celulelor de cancer mamar. Acest extract poate fi utilizat sub forma de supliment alimentar pentru prevenirea cancerului.”

Pepenele amarui poate fi consumat ca atare, preparat ca bautura, sau adaugat la shake-uri. Extractul de pepene amarui este disponibil si sub forma de supliment in majoritatea plafarurilor.

Sursa: Secretele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.