Poti incerca si tu sa inveti din traditiile poporului tibetan. Cel mai important este sa nu aplici pedeapsa fizica si umilinta psihica. Singurul motiv pentru care unii parinti bat copiii este pentru ca ei nu pot riposta.

Prima perioada  pana la 5 ani. Copilul ar trebui sa fie tratat „ca un print”. Nu trebuie sa-i interzici nimic, doar sa incerci sa-i distragi atentia. Daca el face un lucru periculos, foloseste tactica mimicii suparate si speriate. Copilul va intelege perfect acest limbaj. In aceasta perioada de dezvoltare, micutul este curios, interesat de lumea inconjuratoare. El nu este capabil sa aiba un lant logic al faptelor sale. De exemplu, daca copilul a spart un vas scump, el nu stie cati bani ai cheltuit tu pentru a-l procura si nici cat ai muncit pentru a avea acesti bani. Astfel, pedeapsa pentru obiectul spart o va percepe ca pe o demonstratie de forta. in acest fel nu il vei invata sa nu mai sparga farfuriile, ci sa se supuna celui care este mai puternic. Crezi ca asta iti doresti?

A doua perioada de la 5 pana la 10 ani. Copilul trebuie tratat „ca un  sclav”. Pune-i  in fata sarcini si cere-i sa fie executate. Poti sa-l pedepsesti pentru neascultare (dar nu fizic). In aceasta perioada  se dezvolta intelectul la copil. El trebuie sa anticipeze reactiile oamenilor la actiunile sale, sa manifeste o atitudine pozitiva fata de propria persoana  si sa evite manifestarile negative. Nu-ti fie frica sa-i dezvolti cunostintele, pentru ca e momentul oportun sa invete cat mai mult, scrie unica.md.

A treia perioada de la 10 ani la 15 ani. Cum sa te comporti cu el? De la egal la egal. Nu pe picior de egalitate, pentru ca oricum parintii au o experienta de viata mai mare si cunostinte mai multe. Consulta-te cu el de fiecare data cand apar probleme importante si dezvolta-i simtul independentei. Impune-i tactic punctul tau de vedere prin discutii, sfaturi si consiliere. Daca nu iti place ceva, atunci avertizeaza-l de consecintele negative care  pot aparea, evitand interdictia fara explicatii. Pentru ca in aceasta perioada se dezvolta gandirea independenta fata de lucruri si fapte.

Ultima etapa de la 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.