Acasă Stirile zilei Stiinta RECORD pentru ORGANISMELE VEGETALE: Au fost READUSI la viata dupa 1.500 de...

RECORD pentru ORGANISMELE VEGETALE: Au fost READUSI la viata dupa 1.500 de ani de stat sub gheata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta britanici au reusit sa readuca la viata cativa muschi din Antarctica dupa o hibernare de 1.500 de ani sub gheata, stabilind astfel un nou record pentru organismele vegetale.

Inainte de aceasta descoperire, precedentul record a constat intr-o regenerare a unor organisme vegetale congelate ce a fost reusita dupa 20 de ani. Doar bacteriile au putut sa fie readuse la viata dupa un astfel de interval de timp.

„Acei muschi se aflau intr-o stare de congelare foarte indelungata” si „durata lor de supravietuire este mult mai mare decat tot ce am vazut pana acum”, a explicat Peter Convey de la British Antarctic Survey, principalul autor al studiului, publicat in revista Current Biology.

Descoperirea are o importanta deosebita pentru ecosistemele antarctice si pentru clima, a subliniat acelasi cercetator, intrucat muschii sunt principalii producatori terestri de biomasa in regiunile polare din nordul si sudul planetei. In Antarctica, in special, muschii stocheaza carbonul.

Aceste vegetale reprezinta veritabile arhive ale conditiilor climatice din trecut si permit, din acest motiv, reconstituirea istoricului ce vizeaza schimbarile climei de-a lungul timpului.

Cei mai vechi muschi studiati pana in prezent, in Australia, dateaza din urma cu 5.000 – 6.000 de ani.

Muschii care au facut obiectul acestui studiu dateaza din urma cu aproape 2.000 de ani.

La inceputul analizei, cercetatorii nu erau siguri daca muschii inghetati timp de mai mult de 10 sau 20 de ani pot sa ramana viabili.

Ei au fost foarte surprinsi sa constate ca muschii vechi de peste 1.500 de ani au inceput foarte usor sa creasca din nou.

Aceiasi cercetatori au plasat muschii aparent fara viata intr-un mediu in care conditiile de temperatura si de luminozitate erau propice unei cresteri normale si au constatat ca noi muguri au inceput sa creasca din radacinile studiate.

Descoperirea i-a determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca ar putea fi posibil ca acesti muschi sa supravietuiasca perioade chiar si mai indelungate in stare de hibernare.

„Exista in mod clar un potential de supravietuire mult mai indelungat pentru acesti muschi. El dezvaluie un nou mecanism de supravietuire si un refugiu pentru aceste organisme vegetale, elemente majore ale biodiversitatii terestre polare”, au spus autorii studiului.

„Studiul nostru deschide posibilitatea ca si alte forme forme de viata, mai evoluate, sa poata sa supravietuiasca si ele pe perioade chiar mai lungi, in permafrost sau in gheata”, a spus profesorul Convey, adaugand ca „acest fapt ar reprezenta un salt mare in raport cu descoperirea recenta”.

Sursa: mediafax.ro