Acasă Stirile zilei Radu Beligan a murit! Putini stiau asta despre marele actor Video

Radu Beligan a murit! Putini stiau asta despre marele actor Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Actorul Radu Beligan a murit miercuri, la Spitalul Elias, in jurul orei 13.00, la varsta de 97 de ani, au confirmat reprezentantii spitalului. El a fost cel mai longeviv actor aflat inca in activitate pe scena de teatru.

Actorul Radu Beligan a fost internat vineri la Spitalul Elias.

„Pacientul se afla intr-o stare de degradare biologica in contextul varstei avansate. Pe perioada internarii a beneficiat de monitorizare stricta cu supravegherea si controlul functiilor vitale, cat si confortul fizic si psihic adecvat situatiei date. Decesul a avut loc miercuri, 20 iulie, la ora 13.00, in urma unui stop cardio-respirator iresuscitabil”, a declarat pentru MEDIAFAX dr Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.

Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, a avut o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, „Doctor fara voie” de J. B. P. Molière, „Straini in noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti.

Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor – Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti.

In februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus intr-un top al celor mai puternice o suta de personalitati din lume din domeniul divertismentului, alaturi de actorul roman in clasament regasindu-se numeroase celebritati de toate varstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren si Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.