Inalti oficiali si oligarhii din Rusia incearca sa evalueze impactul economic al unor eventuale sanctiuni pe care le-ar impune SUA si UE, insa surse apropiate situatiei afirma ca presedintele rus Vladimir Putin nu le asculta temerile.

In schimb, liderul rus pare a fi concentrat pe pastrarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea in pofida costurilor, care incep deja sa fie simtite, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

„Toata lumea este ingrijorata de sanctiuni, dar nu exista nicio cale de a transmite aceasta temere celui care ia deciziile, intrucat este inconjurat de loialisti”, a declarat un oficial guvernamental rus.

De la preluarea controlului in Crimeea de catre forte ruse, bursa de la Moscova s-a prabusit la niveluri inregistrate ultima data in timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari.
Rubla a atins noi minime record si multi economisti si-au redus la mai putin de jumatate estimarile privind cresterea PIB in acest an, iar asta inainte ca Rusiei sa-i fie impuse sanctiuni.

Nervozitatea oligarhilor rusi a crescut odata cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfarsitul saptamanii in Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia.

Pana in prezent, Putin nu bate in retragere in fata retoricii tot mai dure a Vestului si pare pregatit sa ignore, din nou, nemultumirile mogulilor rusi.

Rata de popularitate a presedintelui rus a urcat la 71,6% in ultima luna, maximul a trei ani, potrivit rezultatelor unui sondaj. Circa doua treimi din persoanele consultate au invocat criza din Ucraina ca principal factor al opiniei lor, iar o treime Olimpiada de Iarna de la Soci.

Oficiali guvernamentali rusi afirma ca cei din anturajul lui Putin sunt convinsi ca au o oportunitate istorica de a redobandi Crimeea, teritoriu cedat de URSS Ucrainei in 1954, si considera costurile economice ca fiind mai putin importante.

Ramane de vazut care va fi amploarea unor sanctiuni impotriva Rusiei. Liderii occidentali au discutat public despre sanctiuni impotriva persoanelor considerate responsabile de situatia din Crimeea.

Bancheri cu experienta afirma, insa, ca avertismentele afecteaza deja economia Rusiei, confruntata cu probleme inca dinaintea acestei crize.

„Chiar daca se impaca acum, trendul ultimei luni inseamna ca s-a pierdut orice speranta ca s-ar putea salva cresterea economica (a Rusiei, n.r.) in acest an. Raul a fost facut”, a declarat un important bancher de la Moscova.

Rusia se confrunta inca dinaintea crizei cu incetinirea cresterii economice, accelerarea inflatiei, deprecierea rublei si iesiri semnificative de capital. Cresterea economica de anul trecut s-a situat la numai 1,3%, iar banca centrala estimeaza pentru acest an un avans al PIB de 1,5%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.